Isınan havada kış lastiği olmaz!

®
Çok Okunanlar

Maserati’den MC20 Icona & MC20 Leggenda

Maserati, efsanevi MC12'nin 20’nci yaşını kutlamak için tasarladığı iki özel seriyi tanıttı: MC20 Icona ve MC20 Leggenda… İlk olarak yol...

ÜreticilerYılın Üçüncü Çeyreğinde Sektörün Gidişatında Değişiklik Beklemiyor

Otomotiv satış sonrası pazarı, temkinli başladığı 2024 yılında, durgun seyrini ikinci çeyrekte de sürdürdü. 2024 yılının ikinci çeyreğinde satış...

Düzce’de Baja Mücadelesi Nefes Kesti

2024 Türkiye Baja Şampiyonası ilk yarışı olan Baja Prusias, Düzce Offroad Spor Kulübü (DOSOD) tarafından ICRYPEX, Spor Toto, Düzce Valiliği...

Toyota Otomotiv Sanayi Üretime Mola Veriyor

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, Geleceğe Hazırlık İçin Üretime Kısa Bir Mola Veriyor... Türkiye’nin otomotiv sektöründeki lider şirketlerinden Toyota Otomotiv Sanayi...

Bayram tatilinde güvenli trafik için lastiklere dikkat!

Trafikteyken aracımızı yola bizi hayata bağlayan tek noktanın lastikler olduğuna vurgu yapan LASİD, bayram seyahatine çıkmadan önce dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt; ‘’Kış lastiklerinin çıkarılma zamanı geldi. Isınan havada kış lastikleri kullanılırsa yakıt tüketimi artar. Uzun yol öncesi kış lastikleri çıkarılarak yerine mevsime uygun lastik takılmalı. Araç altına takılan lastikler hava basıncı, diş topuk ve sırt olmak üzere mutlaka bir uzmanın bakım ve kontrolünden geçmeli. Bu bakım ve kontroller yakıt tasarrufu sağlar, sürüş performansınızı artırır. Emin olun Bayramda yollar daha güvenli hale gelir’’ dedi.

Okulların ara tatili ve Ramazan Bayramı’nı kapsayan 9 günlük tatilde seyahat planları yapanların öncelikle ve önemle dikkat etmesi gereken bir konu var; o da lastikler… Pek çoğumuz belki farkında değiliz ama aslında araç lastikleri hayatımızın her alanında ve her anında önemli bir yer kaplıyor. Güvenli bir trafik için doğru lastik kullanımına işaret eden Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, ‘’Lastiğin, bir araçta bizi yola bağlayan tek bağlantı noktası olduğunu bazen unutuyoruz. Avuç içi kadar yola temas ederek bizi hayata bağlayan lastiklere gözümüz gibi bakmalıyız. Bu yüzden uzun yola çıkacak sürücülerin mutlaka ve ısrarla lastik bakım ve kontrollerini yaptırmalarını öneriyoruz’’ dedi.

Erdal Kurt lastiklerin bakım ve kontrolünün bir uzman tarafından yapılması gerektiğini de ekledi: ‘’Seyahat öncesi mutlaka bir uzman tarafından lastiklerinizin gözden geçirilmesini sağlayın. Uygun janta monte edilmesi, doğru havanın basılması, balans ayarlarının yapılması güvenli bir sürüş için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardır. Bir uzman tarafından araç üreticisinin önerdiği kriterlere göre hava basıncı kontrolü yapılmalı. Lastiklerinizin diş derinliğini ölçtürün. Yedek lastiğinizin de aynı kontrollerle sağlam olduğundan emin olun. Diş, topuk, sırt kontrollerini mutlaka yaptırın, düzensiz aşınma, delinme, yıpranma varsa önlemini alın. Bu bakım ve kontroller yakıt tasarrufu da sağlayarak uzun yolda aracınıza ve size daha güvenli daha ekonomik ve daha konforlu bir sürüş sunacaktır. Ayrıca bu bakım ve kontroller düzensiz aşınmayı da önleyerek lastiğinizin ömrünü uzatır’’ dedi.

Isınan havada kış lastiği olmaz!

Kış lastiği uygulamasının 1 Nisan itibarıyla bittiğine de dikkat çeken LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, kış lastiklerinin çıkarılarak yerine mevsime uygun lastik takılması gerektiğini de kaydetti: ‘’Isınan havada kış lastiği kullanılması yakıt tüketimini artırır. CO salınımını artırır. Sıcak havada kış lastiği kullanılmaya devam edilirse; lastikler daha hızlı aşınır, çabuk yıpranır. Uzun yola çıkmadan bu lastikler çıkarılmalı ve yerine mevsime uygun lastik takılmalı.’’

Ortak trafikte sorumluluk hepimizin!

Bayram tatillerinde karayollarında artan trafik yoğunluğu ve yaşanabilen kazalara dikkat çeken LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt; ‘’Hepimiz ortak bir trafiğin içindeyiz. Hiçbir araca özel bir yol yok, hepimiz aynı yolları kullanıyoruz. Dolayısıyla kurallara uymak hepimizin sorumluluğu. Araç ve düzenli lastik bakım kontrolü trafikte güvenliğe katkı sağlar. Lastik sizi ve sevdikleriniz hem yola hem hayata bağlar’’ dedi.

Lastik bakım ve kontrolü nasıl yapılır?

·Lastiğinizin diş derinliğini mutlaka kontrol etmelisiniz. Diş derinliğinin yasal sınır olan 1.6 mm’den daha düşük olmaması gerekir.

·Lastiklerinizin diş, topuk, yanak ve sırt kontrollerini yetkili servislere yaptırmanızı öneririz. Düzensiz aşınma, delinme, yıpranma ve yırtılma benzeri özürler mutlaka uzmanları tarafından incelenmelidir.

·Lastiklerinizin doğru ve teknik olarak uygun janta monte edilmesini sağlamalısınız. Doğru jant ölçüsü lastik üreticisinin belirttiği ebatlarda olmalıdır.

·Lastiklerinizin uygun basınç değerlerinde şişirilip şişirilmediğini kontrol etmeli ve lastiğinize aracınızın kullanma kılavuzunda önerilen doğru ve uygun havayı basmalı / bastırmalısınız.

·Lastiklerinizin balans ayarlarını yetkili servislerde yaptırmalısınız.

·Lastiklerinizi aracınıza monte ettirirken, hep karşılıklı gelen bijonları sıkarak tam ve sağlıklı bir şekilde taktırmalı ve sıkılığı kontrol ettirmelisiniz.

·Aracınız için en uygun lastik ebadı, tip, model, özellik ve uygun lastik basıncı araç üreticiniz tarafından belirlenmiştir. Bu bilgiler, aracınızın kullanım kılavuzunda mevcuttur.

Son Haberler

The all-new G-Class electrifies Los Angeles

MERCEDES-BENZ ALL-NEW ELECTRIC G-CLASS WORLD PREMIERE LA_Kendall Jenner

Diğer Haberler