Brüksel’de 5 binden fazla protestocu, işten çıkarmalarla karşı karşıya kalan Audi fabrikası işçilerine destek olmak için toplandı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ‘Temiz Sanayi Yasası’nı yürürlüğe koyma sözü verdi. Mario Draghi, AB’nin rekabet gücünü koruyabilmesi için 800 milyar avroluk yatırım çağrısında bulundu.
Pazartesi günü binlerce işçi Brüksel’e akın etti ve büyük çaplı bir gösteride havai fişekler patlatıp yolları kapatarak Avrupa Parlamentosu yakınlarında karışıklıklara yol açtı.
Protesto, Brüksel’deki Audi fabrikasında yeşil teknolojilere geçiş kapsamında işten çıkarmalar yaşanması ihtimaline karşı çalışanlarla dayanışma göstermek amacıyla düzenlendi. Belçika ve komşu ülkelerden 5 bini aşkın protestocu yürüyüşe katılarak, iş kaybı tehdidi ve özellikle Çin’den gelen daha ucuz yabancı rakiplerin Avrupa endüstrileri üzerindeki baskısı konusundaki endişelerini dile getirdi.
Audi çalışanları 3.000 iş kaybından korkuyor
Sendikaların öncülüğünde düzenlenen miting, Brüksel Kuzey Tren İstasyonu’ndan başlayarak Avrupa Parlamentosu’na doğru ilerledi.
Göstericiler Audi işçilerini destekleyen dövizler taşıdı ve Çinli üreticilerin endüstriyel ürün “damping”ine son vermesini talep etti.
Ülke çapındaki grev nedeniyle toplu taşımanın aksamasıyla birlikte, gösteride Avrupa’daki önemli endüstrilerin daha yeşil teknolojilere geçişi atlatamayacağı yönündeki korkuların arttığı vurgulandı.
Audi’nin Brüksel’in Forest semtindeki fabrikasında 3.000 işçi çalışıyor ve fabrikanın elektrikli araç (EV) üretmeye odaklanmasına rağmen, bunların %90’ının önümüzdeki yıl içinde işini kaybetmesi bekleniyor.
Audi fabrikasının kapanması: AB politikaları inceleme altında…
Sendika liderleri, Audi’nin EV fabrikası gibi yeşil üretime odaklanan tesislerin bile risk altında olduğunu savunuyor. Sendikalardan gelen yeşil ve pembe dumanla sarılmış protestocular, hem Belçika hükümetinden hem de Avrupa Birliği’nden (AB) destek eksikliğinden duydukları hayal kırıklığını dile getirdiler.
Gerginliğin artması üzerine polis, olası bir gerginliği öngörerek yakınlara tazyikli su konuşlandırdı.
Uzun süredir çalışanların aileleri de dahil olmak üzere çok sayıda işçi, işleri korumak için daha güçlü önlemler alınması talebiyle sokağa çıktı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yeni döneminin ilk 100 günü içerisinde “Temiz Sanayi Yasası”nı yürürlüğe koyacağının sözünü verdi.
Bu politikanın amacı, üretimi Avrupa sınırları içinde tutarken yüksek emisyonlu sektörlerin daha yeşil uygulamalara geçişine yardımcı olmaktır.
Ancak, söz konusu politikaya bağlı mali desteğin ayrıntıları henüz netlik kazanmadı ve bu durum Avrupa’daki çalışanlar ve işletmeler arasında endişelere yol açtı.
AB, iç politikadaki değişikliklerin yanı sıra Çin yapımı elektrikli araçlara da gümrük vergisi koymayı düşünüyor. Yapılan son araştırmada, söz konusu araçların önemli oranda devlet desteğinden yararlandığı ve bunun Avrupa pazarında arz fazlası yarattığı ortaya çıktı.
Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis’in, soruşturmanın bulgularını görüşmek üzere Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao ile bir araya gelmesi planlanırken, AB üye ülkelerinin önerilen tarifeler hakkında önemli bir oylama yapması 25 Eylül’de planlanıyor.
Avrupa rekabet gücünü koruma mücadelesi verirken, önemli yatırım çağrıları artıyor.
Eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, AB’nin küresel rakiplerinin gerisinde kalmanın yol açtığı “varoluşsal zorluk”la başa çıkmak için 800 milyar avroya kadar kaynak ayırmasını önerdi.
Draghi, böyle bir adım atılmazsa Avrupa ekonomisinin “yavaş bir acı” ile karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.
Avrupa iş grupları da AB’yi, endüstrilerin rekabetçi kalmasına yardımcı olmak için bürokratik engelleri azaltmaya ve enerji maliyetlerini düşürmeye çağırdı.
Volkswagen AG gibi şirketlerin başını çektiği otomotiv sektörü, şirketin bu hedeflere ulaşmada ciddi zorluklarla karşı karşıya olması nedeniyle 2025 emisyon hedeflerine ulaşmada iki yıllık bir erteleme talebinde bulunmayı düşünüyor.
Audi işçilerinin protestoları Brüksel’deki daha geniş bir huzursuzluk dalgasının bir parçasıdır. Son aylarda çiftçiler artan maliyetlere ve katı çevre düzenlemelerine yanıt olarak şehri traktörlerle bloke etti.
Von der Leyen ise buna karşılık bazı düzenlemeleri rafa kaldırdı ve etkilenen sektörlerle “stratejik diyaloglar” başlattı.