Petrol fiyatları Çarşamba günü düştü ve veriler ABD’de beklenenden daha büyük bir ham petrol envanteri oluşturduğunu göstererek dünyanın en büyük petrol tüketicisinde talep düşüşüne işaret etti.
Uluslararası gösterge Brent ham petrolü, önceki işlem seansındaki varil başına 82,66 dolarlık kapanış fiyatından %0,56 düşüşle yerel saatle (0717 GMT) 10,17’de varil başına 82,20 dolardan işlem gördü.
Amerikan kıyaslaması West Texas Intermediate (WTI), önceki seansın varil başına 78,87 dolardan kapanmasının ardından %0,65 düşüşle aynı anda varil başına 78,36 dolardan işlem gördü.
Amerikan Petrol Enstitüsü’nün Salı günü açıkladığı son tahmin, ham petrol stoklarının piyasa beklentilerini aştığını, geçen hafta 8,42 milyon varil arttığını ve 1,8 milyon varil hisse senedi artışının piyasa tahminine göre art arda dördüncü haftayı işaret ettiğini ortaya koydu.
Güçlü doların, döviz sahipleri için petrolü daha pahalı hale getirerek talebi düşürmesi bekleniyor.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını ne zaman düşürmeye başlayacağına dair belirsizlik de fiyat düşüşlerini destekledi.
Analistler, Fed’in faiz oranı politikasına ilişkin ipuçları için bu hafta Fed yetkililerinin konuşmalarıyla birlikte ABD’de ekonomik verilerin açıklanmasını bekliyorlar.
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman Salı günü yaptığı açıklamada, enflasyonu düşürmedeki ilerlemeyi durdurabilecek ve fiyat baskılarının yeniden yükselmesine neden olabilecek ters riskler göz önüne alındığında bankanın faiz oranlarını düşürmek için acele etmediğini söyledi.
Ancak Salı günü açıklanan ABD makroekonomik verileri büyümenin yavaşladığına işaret etti ve petrol talebindeki düşüşle ilgili endişeleri tetikledi.
Dayanıklı tüketim malları siparişleri Ocak ayında aylık bazda %6,1 azalarak beklentileri aştı ve Nisan 2020’den bu yana en büyük düşüşü kaydetti.
Tüketici tutumlarını, harcama planlarını, enflasyonist beklentileri, hisse senedi fiyatlarını ve faiz oranlarını ölçen bir anket olan ABD Tüketici Güven verileri, Şubat ayında aylık 4,2 puan düşüşle 106,7’ye gerileyerek son dört ayda ilk kez düşüş gösterdi.
Öte yandan, Kızıldeniz’de devam eden jeopolitik riskler ve OPEC+ ‘ in arz kesintilerini uzatacağını gösteren haberler sınırlı fiyat düşüşlerine neden oldu.
Zeynep Beyza Kılıç