Ramazan Bayramı ve okulların ara tatilini birleştirerek uzun yola çıkmayı planlayanlar için öncelikle ve önemle dikkat edilmesi gereken bir konu var; o da lastikler… Hayatımızın her alanında ve onun anlık önemli bir yer kaplayan lastiklerin güvenli bir trafik için önemine işaret eden Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, ”Bir lastiğin yol teması sağladığı alan içi içi kadar bir alan. Bizi aracımızdayken yola bağlı tek bağlantı noktası noktası bu. Bizi yola ve hayata bağlı lastiklere gözümüz gibi bakmalıyız. Doğru lastik kullanımı bu nedenle önemli. Uzun yola çıkacak sürücülerimize mutlaka ve mevsimine uygun lastik kullanmalarını, lastik bakım ve kontrollerini yaptırmalarını temin etmelerini ısrarla tavsiye ediyorum” dedi.
Kış lastikleri çıkmamalı mı çıkmamalı mı?
Kış lastiklerinin 1 Nisan’dan itibaren bittiğine dikkat çeken LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, uygulamanın en güncel ve doğru bilgilerle geçerliliklerinden ulaşılabileceğinin altını çizdi: ”Doğru lastik mevsimi, yol ve araca uygun lastiktir. Mevsim geçişleri nedeniyle ve iklim sıcaklığına bağlı olarak hava durumunda ani değişiklikler olabilir. Kış lastikleri uygulaması 1 Nisan itibarıyla bitse de yönetmelik bu sürenin uzatılması veya erkene çekilme yetkisini Valiliklere bırakmaktadır. Sürücülerimizin gidecekleri bölgede Valilik duyurularını takip desteği sağlar. Kış lastikleri bozulduğu mevsime uygun son sınav için bu duyurular önemli. Isınan havada kış lastiklerinin kullanılması yakıt tüketimini artırır. CO salınımını arttırır. Sıcak havada kışlık lastikler sürdürülürse; lastikler daha hızlı aşınır, çabuk yıpranır. Uzun yola çıkmadan bu lastikler çıkarılmalı ve onun yerine mevsime uygun lastik takılmalı. Ancak dediğimiz gibi hava durumuki değişiklikler ve bozulmaları nedeniyle kış lastiklerini uzatmadan çıkarmadan önce Valilik duyurularını takip ediyorlar.”
Diş, topuk, sırt kontrolleri ve doğru havanın basılması
Erdal Kurt, lastiklerin bakım ve kontrolünün bir uzman tarafından yapılması gerektiğini de ekledi: ” Seyahatten önce mutlaka bir uzman tarafından lastiklerinizin gözden geçirilmesini sağlayın. Uygun jantın montajı, doğru havanın bazlanması, balans sisteminin yapılması güvenli bir sürüş için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardır. Bir uzman tarafından ürün üreticisinin çözüm seçeneklerine göre h ava basınç kontrolü yapılmalı. Lastiklerinizin diş derinliğini ölçtürün. Yedek lastiklerinizin de aynı kontrollerle sağlam olduğundan emin olun. Diş, topuk, sırt kontrollerini mutlaka yaptırın, aşınma aşınması, delinme, yıpranma varsa önlemini alın. Bu bakım ve kontroller yakıt tasarrufu sağlayarak uzun yolda aracınıza ve boyuta göre daha güvenli, daha ekonomik ve daha konforlu bir sürüş sunacaktır. Ayrıca bu bakım ve kontroller aşınmayı da önleyerek lastiklerinizin ömrünü uzatır” dedi.