Koronavirüs salgını insanların sosyal yaşamlarıyla birlikte tüketim alışkanlıklarını da değiştirdi. Hazır ve dondurulmuş gıda tüketimi en yüksek seviyelere ulaşırken, bu durum dolaylı olarak lojistik sektörünü de etkiledi. Intermax Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Çelikel, hem yurt içi hem de yurt dışında ısı kontrollü araçların kesintisiz çalıştığını açıkladı.
Çelikel, dondurulmuş ürün taşımacılığının yıl sonunda Türkiye ve Avrupa’da tarihinin en yüksek seviyelerine ulaşabileceğini söyledi.
Pandemi süreci, insanların sosyal yaşamlarında olduğu gibi tüketim alışkanlıklarında da değişime neden oldu. Özellikle bu dönemde dışarıda yeme-içme oranı azaldı. Daha pratik olduğu düşüncesiyle, evlerde dondurulmuş ve hazır gıdaların kullanımı artış gösterdi.
Bu durum lojistik sektöründe de farklı bir hareketliliğe sebep oldu. Soğuk zincir taşımacılığı yapan lojistik şirketlerinin ısı kontrollü araçlarına olan talep en üst seviyeye ulaştı.
Dondurulmuş Ürün İhracatı Artabilir
Intermax Logistics’in Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Çelikel, her yıl yaz döneminde ısı kontrollü araç talebinin arttığını ancak bu yıl talebin daha fazla olduğunu söyledi. “Özellikle tüm dünyada yeme-içmenin evde daha fazla olmaya başlaması, çalışan kişilerin yemek hazırlamaya daha az zaman harcamak istemesi gibi etkenler ile dondurulmuş ürünlere, hazır yemeklere, konserve gibi ürünlere talebi arttırdı. Dolayısıyla bu alandaki ihracat ve taşımalar da arttı. Intermax Logistics olarak hâlihazırda yaptığımız soğuk zincir taşımalarımızın yoğunluğu da bunu işaret ediyor.” ifadelerini kullandı.
Dondurulmuş ürün üreten firmaların ihracatının yıl sonuna kadar artış gösterebileceğine dikkat çeken Çelikel, yurt içindeki taleplerin de ciddi oranda arttığını belirtti.
Soğuk Zincir Pandemi Sürecinde Kırılmadı!
İlk koronavirüs vakası görüldüğünden bu yana lojistik sektörünün ve soğuk zincir taşımacılığının ciddi bir sınav verdiğini vurgulayan Çelikel, “Belirli bir ısı derecesinde taşınması gereken ürünlerin son tüketiciye kadar sağlıklı ulaşabilmesi için, taşınma aşamasında oldukça dikkatli ve özenli davranılması gerekiyor. Başta dondurulmuş ürünler olmak üzere süt, peynir, yoğurt ve et gibi temel gıdaların tedarik akışı bu dönemde daha önemli hale geldi.” değerlendirmesinde bulundu.