Levent Çakıroğlu, “Portföy optimizasyon çalışmalarımız kapsamında, Tat Gıda’nın Memişoğlu Grubu’na satışını 2024 yılının başında tamamladık” derken, mevcut yetkinlikleriyle rekabet avantajı sağlayabilecekleri yeni alanlarda ve yakın sektörlerde iş geliştirmeye önem verdiklerini aktardı. Çakıroğlu, sağlık hizmetlerinin teknolojiyle beraber dönüşüp büyüdüğüne dikkat çekerek şöyle konuştu: “Pandemi döneminde ürettiğimiz mekanik ventilatör ve geliştirdiğimiz yüksek akışlı oksijen terapi cihazı vesilesiyle Koç Yaşa şirketimizi kurduk. Sağlık teknolojileri alanında faaliyet gösteren ve Koç Yaşa’nın da yüzde 100 hisselerine sahip olan Koç Medical BV şirketimiz, geçtiğimiz yıl Bıçakcılar isimli tıbbi cihaz şirketini satın alarak ürün gamını ve ihracat pazarlarını genişletti. Ayrıca, Antalya’da özel hastane işletmeciliği sektöründe faaliyet gösteren Kemer Medical Center’ın yüzde 80’ini satın almak için imzaladığımız sözleşmenin de sağlık sektöründeki büyümemize katkıda bulunacağını düşünüyoruz.”
Levent Çakıroğlu: “Yenilenebilir enerji yatırımlarımız hızla devam ediyor.”
2050 yılında karbon nötr olma hedeflerine giden yolda düşük karbon ekonomisine geçişlerini daha sistematik yönetmek üzere 3 yıl önce Karbon Dönüşüm Programını başlattıklarını anımsatan Çakıroğlu, bu kapsamda yenilenebilir enerji yatırımlarına da hızla devam ettiklerini belirtti. Çakıroğlu, “Entek, İzmir’de yer alan Kınık Rüzgar Enerjisi Santrali’ni geçtiğimiz yıl bünyesine katarak 492 MW kurulu güce ulaştı. Entek tarafından yönetilen öztüketim projesi kapsamında, Topluluk şirketlerimiz adına 316 MW gücünde yenilenebilir enerji yatırımı için kapasite aldık” dedi. Yeşil hidrojen alanındaki yatırımlara yenilenebilir enerjinin depolanmasına ve taşınmasına aracı olması nedeniyle önem verdiklerini kaydeden Çakıroğlu, “Geçtiğimiz yıl Ford Trucks’ın, Ufuk Avrupa projesi kapsamında hidrojenle çalışacak F-MAX’i geliştireceğini duyurduk. Otokar, hidrojen yakıt hücresine sahip ilk otobüsü KENT Hidrojen’in prototipini üretti. Hidrojeni hâlihazırda rafineri süreçlerinde kullanan Tüpraş, Türkiye’nin en büyük hidrojen üreticisi konumunda yer alıyor. Vehbi Koç Vakfı’nın ülkemize kazandırdığı en büyük değerlerden biri olan Koç Üniversitesi’nde Hidrojen Teknolojileri Merkezimizi kurduk” dedi.
Levent Çakıroğlu: “Umut Kentlerde, halkımızın yanında olmayı aralıksız sürdürüyoruz.” Koç Topluluğu’nun toplumsal kalkınma odaklı çalışmalarının paydaşlarına örnek olduğunu belirten Levent Çakıroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkemizin en büyük doğal afetlerinden birini yaşadığımız 6 Şubat 2023 tarihinin üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti. Topluluğumuzun insan gücünü, tedarik ve lojistik imkânlarını devreye alarak AFAD’la iş birliği içinde Adıyaman, İskenderun, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’da kurduğumuz, 20 bin kişilik Umut Kentlerde, halkımızın yanında olmayı aralıksız sürdürüyoruz. Erişilebilir ve kapsayıcı, çocuk, genç ve kadınların ihtiyaçlarını önceliklendiren, istihdamı ve ekonomik katılımı güçlendiren birimleriyle öne çıkan Umut Kentlerde kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içerisinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çalışma arkadaşlarımızın bağışları ve Topluluk şirketlerimizin bu bağışları katlaması ile Vehbi Koç Vakfı Afet Fonu’nda oluşan kaynakları da toplumsal fayda için kullanıyoruz. Bu kapsamda 0-18 yaş arası çocukları destekleyen ve potansiyellerini gerçekleştirmelerine fırsat veren faaliyetler yürütüyoruz.”