Özel Araştırma: DriveElectric tarafından, Elektrikli Araç uzmanları tarafından yürütülen araştırmada, elektrikli araç satışlarında en büyük artışın görüldüğü ülkeleri belirlemek için yıllık EV satışları incelendi.
Çin, Avrupa ve ABD’nin aksine Hindistan elektrikli otomobil satın alma merkezi değil. Ancak ülkenin elektrikli araçlara olan talebi sadece bir yıl içinde %300 oranında arttı. Güney Asya ülkesinde EV satışları, 2022’de neredeyse 50.000 akülü elektrikli araç satışına ulaştıktan sonra 2021’e göre dört kat arttı.
Brezilya, EV satışlarında yıllık %193 artışla onu takip ediyor. Ülkenin elektrikli araçları benimsemesi son birkaç yılda istikrarlı bir büyüme kaydetti. Tahmini 2.900 EV satışının görüldüğü 2021 ile karşılaştırıldığında, Brezilya’nın elektrikli otomobil talebi 2022 yılına kadar 8.500’e yükseldi.
Yeni Zelanda, 2021 ile 2022 yılları arasında elektrikli araçlarda üçüncü en yüksek artışı gördü. Yeni veya kullanılmış, düşük veya sıfır emisyonlu araç alıcılarının 8.000 $’a (Yeni Zelanda) kadar geri talep etmesine olanak tanıyan 2021’deki “temiz araba” indirim planının ardından Yeni Zelanda, Fiyata bakıldığında ülkede elektrikli araç satışlarında %179’luk bir artış görüldü.
Türkiye’nin Elektrikli Araç Alımı Geçtiğimiz Yılda %133 Arttı.
Çalışma aynı zamanda yenilenebilir enerji tüketimi ve toplu taşıma kullanımı gibi bir dizi faktöre bakarak en yeşil ülkeleri de adlandırdı.
İsveç en yeşil ülke sıralamasında ilk sırada yer alıyor. Dünyanın en sürdürülebilir ülkelerinden biri olarak bilinen ülkede, ülkenin 2045 yılına kadar fosil yakıtlardan arınmış ve yalnızca %100 yenilenebilir enerjiyle çalışma hedefine katkıda bulunan çok sayıda düşük karbondioksit emisyonu ve güçlü yenilenebilir enerji programları bulunuyor.
Finlandiya ise 10 üzerinden 7,03 yeşil puan alarak ikinci sırada yer alıyor. Kuzey ülkesi, çevre politikası ve sürdürülebilir kalkınma alanında lider olarak güçlü bir üne sahip ve enerji kaynaklarının %40’ı yenilenebilir. Finlandiya, 6 üzerinden 4,11’lik Çevre Politikası Sıkılık Endeksi (EPS) endeksiyle en katı çevre politikalarından birine sahiptir.
Almanya, 10 üzerinden 6,55 puanla dünyanın en yeşil üçüncü ülkesi. Ülkenin İklim Koruma Yasası’na göre, 2045 yılına kadar sera gazı nötrlüğüne ulaşmayı hedefliyor. Almanya’nın da büyük umutları var ve iddialı bir hedefe sahip: 2035 yılına kadar %100 yeşil enerji. Geri dönüşümle ilgili olarak, ülkenin atıklarının %60’ından fazlasını kağıt, cam veya yakıt gibi yeni ürünlere geri dönüştürmede dünya lideri olduğu söyleniyor.
Danimarka, kullanılan enerjinin %40,3’ünün yenilenebilir kaynaklardan gelmesiyle en yüksek yenilenebilir enerji tüketimi yüzdesine sahiptir. Yalnızca 2022 yılında, ülkenin elektrik üretiminin tahminen dörtte üçü toplu olarak yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildi. 2030 yılına gelindiğinde bu yenilenebilir kaynakların ülkenin elektrik enerjisi üretiminin %100’ünü sağlayacağı tahmin ediliyor.
Enerjisinin %11,66’sı güneş panellerinden gelen Avustralya, en yüksek güneş paneli tüketimine sahiptir.