Test Yazısı: Özgür Sunay | Fotoğraf: Serkan Akyol
Honda Forza 750cc DCT motosiklet Maxi Scooter’lar arasında en büyüğü ve en kuvvetlisi diyebiliriz. Bir motosiklet akıllı ve teknolojik olabilir mi? Evet, Maxi Scooter Honda Forza 750cc gücündeki bu motor aynı zamanda teknolojik olarak büyük hacimli Honda’nın diğer Enduro ve Sport Touring modellerinde olan her şeye sahip ve onları bu bakımdan aratmayan bir Maxi Scooter.
Honda’nın en güçlü motosikletlerinden Forza 750cc kullanabilmeniz için A sınıfı motosiklet ehliyetine sahip olmalısınız. A sınıfı ehliyet alabilmek için ya 24 yaşını doldurmuş ya da 20 yaşını doldurmuş ve 2 senedir A2 sınıfı ehliyete sahip olmuş olmanız gerekiyor.
Honda Forza 750’nin en önemli avantajı, 745 cc hacme sahip olan yüksek performanslı motoru ile DCT’nin hızlı ve kusursuz vites geçişlerini birleştirmesidir. Böylece scooter’ların genlerinde olan kolay kullanım ile sportif sürüşün olmazsa olmazı yüksek performans bir araya geliyor. Forza 750’nin boş ağırlığı 235 kilogramdır. Ancak motosiklet, 4750 devirde 69 Nm tork üretebildiği için kilogram başına düşen tork oldukça yüksek kalıyor diyebiliriz. Bu sayede de yüksek performanslı şehir içi sürüş deneyimi yaşamanıza motosiklet izin veriyor.
Honda Forza 750; yüksek performanslı motoru ile sportif sürüş, DCT şanzımanı ile kolay kullanım ve sürüş modları ile kişiselleştirilebilir sürüş deneyimi sunan bir motosiklet, Forza 750’de, otomobillerde de sıklıkta kullanılan çift kavramalı DCT şanzımanın Honda tarafından motosikletlere uyarlanmış hali ile bulunduğundan, Böylece vites geçişleri otomatik olarak gerçekleşir ve sürüş sırasında yola odaklanmak dışında herhangi bir şey yapmanıza gerek kalmıyor.
Forza’nın alışık olduğunuz sportif tasarım detaylarını üzerinde barındıran Forza 750, bir scooter’dan beklemeyeceğiniz kadar kaslı ve güçlü görünüme sahip. Sürüş modları ile HSTC ve güç modu gibi özelliklere müdahale etmenizi sağlayan Honda Forza 750 birden fazla farklı sürüş moduna sahip. Sport modu, Rain modu, Standart modu, Users modu olarak bulunuyor. Bu modları sürüş esnasında yol durumu ve şartlarına göre sol eliniz ile menüden kullanım sürüş esnasında değiştirebiliyorsunuz. Forza 750 motorun en beğendiğim sürüş modu Users modunda motordan gelen egzos sesi oldukça harika ve daha sportif yırtıcı bir ses haline geliyor. Aralarda bir homurtu gürültüsü çıkaran Forza 750cc her sürüş modunda ise ona göre arka tekerin kaymasını önleyici gaz modu devrede. En önemli hayat kurtarmaya yarayan dediğim “Rain” modu aslında sadece yağmurlu havalar için değil. Altımızda Pirelli marka lastikleri bulunman Forza 750cc ABS motosikletimiz sıcak havalarda dolayısı ile aşırı sürtünme sonucu Arka lastiğimizin de aşınmasına ve bitmesine yol açmakta. Aynı zamanda uygun olmayan yine sıcak havalarda asfaltta gaza aniden yüklendiğinizde arka tekerin salınım yapması da olası. Aslında 750cc lik bu motorda sport ya da users modunda evet bu salınımları motor gaza yüklendiğinizde çok güzel bir şekilde asfaltta yapıyor. Fakat güvenlik sebebi ile hayat kurtaran Rain modunu motorda sürüşte seçmiş olduğunuzda belki motorunuz diğer modlarda olduğu gibi çok fazla agresif bir sürüş sunmasa da olası tüm kaygan zeminde ve kayma anlarında motorun hiç bir şekilde arka tekerinin boşa çıkarak fazla tur yapmasını engellemek sureti ile kaymasına olanak vermiyor.
Yine elbette motorun tasarımı ve aerodinamik hatları bence çok iyi zaten tasarımı ile ödül almış bir motosiklet. Forza 750’nin sahip olduğu 5” boyutundaki TFT renkli gösterge paneli ile tüm sürüş bilgilerinizi detaylı olarak takip edebiliyorsunuz.
Çekiş Kaybını Ortadan Kaldıran HSTC Sistemi:
Ön ve arka tekerleklerdeki devir sayısını düzenli olarak kontrol eden HSTC, farklılıkları hemen tespit edip gerekli durumlarda devreye giriyor. Arka tekerleğe müdahale ederek tutunma konusunda yaşanabilecek kayıpların önüne geçiyor. Bunu bahsettiğim gibi “Rain” modunda iyi bir şekilde deneyimleyebilirsiniz.
Yeni Forza 750, pratikliği konforla buluşturarak şehir içinde ya da uzun yolda özgürce kullanılmak için tasarlanmış. Sürüş konforunu destekleyen sele, rüzgarı tamamen kesen ön cam, kapalı kaskların bile sığdığı 22 litrelik dahili bagajı ve telefonunun şarj derdini unutturan USB Type-C soketi ile gereken tüm konforu sunuyor.
Arka bagaj kısmı ise Honda Forza 750′ modelinde tam olarak 1 kask içine alabilmektedir. Standart olarak sunulan akıllı anahtar sayesinde motoru direk olarak gelip anahtar cebinizde iken çalıştırmanıza olanak sağlanmış. Ayrıca, yine akıllı anahtar üzerinden motoru garaja ya da otoparka bıraktığınızda tek bir tuşa basarak komple kilitleyebilirsiniz.
Gelişmiş LED teknolojisiyle tasarlanan aydınlatmalar, yoldaki her ayrıntıyı fark etmeni ve trafikteki herkes tarafından fark edilmeni sağlıyor. Tüm bu özgürlükleri sunan Forza 750, çekici ve dinamik dış görünüşünün arkasında zeki ve nitelikli bir mühendislik gizliyor. 745 cc hacimli, 8 supaplı paralel çift silindirli motor; 43,1 kW maksimum güç ve 69 Nm tork üretiyor.
Yapmış olduğum off-road testinde ise “Honda Forza 750” modelini sadece toprak yol arazi yol olduğundan “Sport” modunda kullanmak durumunda kaldım. Users, Standart ve Sport modda bu tarz yollarda güç kaybı yaşamadan motor ile kolay bir şekilde agresif kullanımlar ile çok rahat ilerlene-bilmekte. Ayrıca, bu tarz bozuk yollarda agresif hızlı off-road kullanımlarında motorun süspansiyon ve amortisör yapısının da ne kadar sağlam olduğunu gördüm. Bunu bizzat test etmiş oldum. Yine ayrı bir özellik bu tarz kaygan toprak yollarda en hızlı son gaz şeklinde kayarak ilerlerken frenlerin tepkimesi ve sizi durdurabilmesi. Bu test esnasında aslında frenler ve ABS sistemi olması gerektiğinden farkı tepki verirse başınıza iş alabilirsiniz. Fakat Honda Forza 750 ‘de bu şekilde bir yanlış tepki ile karşılaşmadım. Ayrıca, hatta kaygan zeminde ABS’nin off-road kullanımlarımda aksiyonlu sahnelerde ise oldukça iyi bir şekilde beni kurtardığını ve bir o kadar da güvenli olduğunu gördüm.
Tabi motor öncelikle DCT otomatik şanzımana sahip olduğundan tam anlamı ile bir uzun yol motosikleti. Kaliteden ve rahatlıktan ödün vermeyen az yakan bir motosiklet. Fakat aynı zamanda ben bu motoru çok iyi bir şekilde tali arazi şartlarında da kullandığım ve test ettiğimden dolayı motorun bu yönü de beni etkiledi ve hoşuma gitti.
Ben daha önce böyle mükemmel bir ağırlık dengesine sahip, güvenli bir Scooter hiç kullanmadım.
Uzun yıllar seninle olacak yol arkadaşın, çelik boru tipi elmas kesim şasi ile dayanıklılığı
artırıyor. 41 mm çapındaki ters teleskopik çatal (USD) ön süspansiyonu, önde 17”, arkada
15” alüminyum alaşımlı jantlarıyla üstün sürüş dengesi sağlıyor.
Motor Tipi Sıvı Soğutmalı, 4 Zamanlı, 8 Supaplı, SOHC, Paralel Çift Silindirli
Enjeksiyon Sistemi PGM-FI
Şanzıman Tİpi Otomatik Vites (DCT)
Vites Sayısı 6 İleri
Motor Hacmi (cc) 745
Maksimum Güç 43,1 @6750
Maksimum Tork 69 @ 4750
Uzunluk (mm) 2200
Genişlik (mm) 790
Yükseklik (mm) 1485
Dingil Mesafesi (mm) 1580
Sele Yüksekliği (mm) 790
Yerden Yükseklik (mm) 135
Yakıt Kapasitesi (L) 13,2
Boş Ağırlık (Kg) 235