RAPOR: ÖZGÜR SUNAY
Türkiye pazarında tamamen saf elektrikli araç test sürüşlerimizde bu seferki konuğumuz Hyundai Kona Elektrik oldu. Tamamı ile saf ve sadece elektrikli olan bu aracın test sürüşünü sizler için gerçekleştirdim.
Türkiye pazarına elektrikli araçlar ürün gamına ve markalara baktığımızda daha önce de test sürüşünü yapmış olduğum bir iki elektrikli araçtan sonra Hyundai KONA gerçekten tüm fikirlerimi değiştirip alt üst etti.
Öncelikle Kona zaten tasarım olarak Avrupa’da ödül almış bir model. Bu anlamda güçlü tasarımı ile tam bir elektrikli araç gibi bende tasarımını gerçekten çok başarılı buldum. Özellikle dış hatları ön ve arka olmak üzere göze iyi hitap ediyor. Aynı zamanda aracın donanım olarak gerek tavan rayları gerek aynalarda yer alan sinyal detayları gerekse yine aynalarında yer alan kör nokta uyarı sistemi Kona’nın yüksek donanıma sahip olduğunu da göstermekte. Akıcı ve aerodinamik bir tasarıma sahip.
Hyundai elektrikli Kona’nın iç tasarımına baktığımızda ise oldukça geniş ve ferah olması hem önde oturan yolcular hem de arkada oturanlar için mükemmel bir hissiyat vermekte. Asla sıkılmadan içinde hoş ve güzel vakit geçirmenizi ferah alanı yapısı sayesinde kullanıcıların rahat edilmesi sağlanmış.
İç tasarımında ön koltukların elektrikli ayarlanabilir olması Kona’nın içinde yer alan tüm teknik donanımları ve güvenlik önlemleri dahil olmak üzere aslında bir araçta olması gereken her şeye sahip. Direksiyon altında yer alan F1 vites pedalları da bu detaylara dahil. Gerek şerit takip sistemi gerekse otonom direksiyon sürüşü, kör nokta ve arka manevralarda olan yaya ve hareketi tanıma sistemleri ile yaptığı frenaj kontrolleri ile elektrikli araçlarda olması gereken her ne varsa Kona’da da fazlası ile mevcut olduğunu gördük. Aracın klimasının olması gerektiğinden çok daha fazla ve iyi çalışması müzik tesisatı ve sisteminin çok iyi olması Kona’dan beklenebilenlerden fazlasını sundu.
Aynı zamanda navigasyon sistemi ekranı gayet büyük, 2 adet bardaklık koyma alanı, derin kol dayama alanı, pek çok usb alanı, 12volt çıkışlar, telefon şarj ünitesi v.b. yer alıyor. Tabi bu aracı kullanırken tasarımında veya donanımlarında ziyade beni en çok etkileyen şey kullanım kolaylığı ve tuşlu vites geçişleri oldu. Yani 4 adet konsolda yer alan tuş ile parmak hareketleriniz vites geçişlerinde sadece basarak oldukça seri şekilde aracı hareket ettirmenizi sağlıyor. Geri-İleri yaparken çok vakit kaybetmeden ani şekilde manevra yapabiliyorsunuz. Bu bakımdan çok seri. Bu hoşuma gitti.
Birde araçta farklı “Drivemode” sürüş modları yer alıyor, ekonomik modda aracı kullanmak çok iyi bir elektrikten sarfiyat elbette. Normal ya da Sport mod da kullanabilirsiniz. Sport modda ekran kırmızıya dönerken direksiyonda gerçekten oldukça sertleşiyor. Araç elbette daha agresif ve kolay bir şekilde hareket etmekte.
Aracın gösterge paneli ekranı bence çok iyi. Aracın arka koltukları tam olarak yattığında yüzde 60-40 oranında arkada geniş bir yükleme alanı yeri doğuyor. Aracın ikinci bagaj altında ise elektrik şarj kablosu yer alıyor. Anlaşmalı yerlerde hızlı şarj ünitesinde araç ortalama 2.5 saatte full olarak ya da yüzde 90 şarjını tamamlıyor. Kendi şarj kablosu ile uzun şarjlarla ise yaklaşık olarak 7 saatte araç full oluyor. 7,2 kW tek fazlı araç içi şarj cihazı kullanılarak ise 9 saat 15 dakikada. 100 kW doğru akım (DC) hızlı şarj istasyonu kullanıldığında, KONA Elektrik’in lityum iyon polimer bataryası yaklaşık 47 dakikada %10’dan %80 şarj seviyesine ulaşabiliyor.
Kona’nın sürüş performansı bence rakiplerinden ve kendi segmentin de olması gerekenin en iyisi diyebiliriz. Sürüşte fazlası var eksiği yok gibi. Kalkışlarda çok iyi bir hızlanmaya sahip.
Hatta keskin virajlı ve eğim inişli uzun bir yolda BMW IX elektrik modeli ile kısa bir performans sürüşü yaparak Kona’yı da denedim. BMW IX modelini de işinde iyi bir sürücü kullanmasına ve şartların da eşit olmadığını göz önünde bulundurduğumuzda KONA bu anlamda çok iyi bir iş çıkardı. Hiç bir şekilde bu kısa kapışmada performanstan ödün vermedi. Virajlara olması gerektiği gibi eğim iniş ve yüksek hızlarda tutunmaya çalıştı. Son model BMW IX ile kafa kafaya sonuna kadar ilerledi.
Elbette Kona full şarjı ile 425 km menzil gidebiliyor. Her bakımdan üst segmentte yer alan bir araç ile Kona’yı kıyaslama yapamasak bile aracın eğim yukarı ya da düz zeminde hızlanması ve ivmelenmesi bu anlamda çok yukarıda. Araç enerjisini kaybetmeden devamlı olarak yukarı doğru ivmelenip hızlanıyor. Tabi bu da elektrikli araçların ve Kona’nın farkını ortaya koymakta.
Sonuç olarak; Kona her anlamda hem ulaşılabilir başlangıç fiyatı ile hem de Türkiye’de elektrikli araç piyasasında alınabilecek araçların bana kalırsa ulaşılabilirlik yönünden de şu anda en başında gelmekte.