Yazar | Özgür SUNAY Fotoğraf Editörü | Can AYDENİZ
ASTON MARTIN VANQUISH V12
Automobile Magazine 9. yayın yılında özel bir araç olan Aston Martin Vanquish’i kullanma ve deneyimleme fırsatını yakaladım. Bu elbette ki güzel bir his. Heyecan verici olduğu kadar merak konusu tabiki. Bu kadar filmlere konu olmuş İngiliz markası super spor hatta grand touring ilk temeline indiğimiz zaman aracın diyebiliriz. Özel olarak modifiye edilmiş V12 Vanquish, James Bond tarafından ilk defa 2002 yapımı “Die Another Day” filminde sürüldü. Aston Martin V12 Vanquish’ın ilk çıkışı, İngiliz tasarımcı “Ian Callum” tarafından tasarlanmış olması ile başlıyor. Şimdi test sürüşümüze geri dönelim. 6.0 litre hacimli atmosferik benzinli V12 motora sahip, 576 beygir gücünde olan İngiliz el yapımı aracı Aston Martin Türkiye, Satış Müdürü Cem Serin bey’den teslim aldım…
Vanquish’in ilk olarak el çantalarımızı ve eşyalarımızı yerleştirmek için bagajını açtığımda iki kapılı coupe spor görünümlü bir araç için dar olmayan gayet iyi derecede makul sayılabilecek rahat kullanımı olan bir bagaj ile karşılaşıyoruz. 4.720 mm uzunluğa sahip olan Vanquish’in bu bagajına da yansımış. Vanquish’in dış ve iç tasarımı yine çok özel bir Aston Martin modeli olan ONE77 modeli üzerine inşa edilerek üretilmiş. Aston Martin son serilerine zaten baktığımızda, Rapide, DB11, Vantage, DBS aynı kokpit tarzı iç tasarım ve benzerlik gösteren tüm modellere bağlı olarak tasarlanan dış tasarım yansımaktadır. Aston Martin’nin tüm modelleri aslında aynı çatı üzerinde inşa edilmektedir. Aracımızı çalıştırmak için yine tüm modellerde klasik ve aynı yerde orta kokpit konsolda bulunan yuvasına anahtarı oturtmamız yeterli oluyor. Araç anında yüksek gürültülü bir egzos marş sesi ile çalışıyor. Koltukların Alcantara ve çok kalın deriden imal edilmesi aynı zamanda farklı bir taba rengine yakın daha açık renkte olması güzel ve araca yakışmış içeride ferah hissettiriyor. Direksiyon ise yine ONE 77 modelinden alınmış ele oturan altıgen biçimde tasarlanmış ve Alcantara spor deri direksiyon. Önümüzdeki hız gösterge paneli ise analog olarak tasarlansa da yakıt ekonomisi ve bilgi ekranını görebileceğiniz tam ortada dijital bir gösterge de ayrıca panelde mevcut.
Yine sürüş modları ve vites seçenekleri orta konsolda anahtar yuvasının yanına yerleştirilmiş ve sadece tuşlardan oluşmakta. Diğer sürüş spor modu için ise direksiyon simidinin sağ tarafında hemen altında S tuşu konulmuş. Diğer sol alt tarafta ise yine direksiyon üzerinde amatisör işareti olan bir tuş mevcut. Bağımsız çift salıncaklı Normal, spor ve pist monotüp uyarlanabilir amortisörler sönümleme sistemine sahip. Fren sistemi havalandırmalı karbon seramik diskler, önde 398 mm çapında altı pistonlu fren kaliperi yer alırken, arkada ise 360 mm dört pistonlu fren kaliperleri yer alıyor. Lastikler ise, önde 255 / ZR20 ve arkada 305/30 ZR20 Pirelli P Zeros kullanılmakta. Testini yaptığım Aston Martin, Vanquish son versiyon olduğu için ZF markasının yapmış olduğu 8 ileri otomatik şanzımana sahip.
Vanquish’in belki de beni en çok etkileyen kısımlardından biri öncelikli olarak görkemli ve büyük dış tasarımı oldu. Ne çok fazla bir super spor otomobil ne de çok sert iddalı yere yakın bir super spor olmayışı kullanımının bu anlamda çok kolay ve basit olması, aynı zamanda çok rahat ve konforlu oluşu, her yol şartında yolu hisettirmemesi beni en çok etkileyen kısımlar oldu. Ayrıca, çocuğunuz ile binebileceğiniz Aston Martin’nin belkide bu zamana kadar yaptığı en güvenli özel seri araçlarından biri. Dış tasarımında ön tampon altında, yan alt çıkıntılarında ve arka difizöründe karbon olması sportiflik katıyor. Aracın V12 6.0 silindir motoru 575 beygirlik bir güç üretmesine rağmen oldukça naif bir kullanıma sahip ancak siz ne istediğinizde anında tepki veren hissedebilen bir araç Vanquish. Belki de bu yüzden İngilizler yaptıkları araçlarına tutku ile bağlanıp aşık oluyor ve övüyorlar. Övmek ile haklılar da… 3,6 saniyede sadece 0’dan 100 km hıza ulaşması mümkün. Ama çok düşük devirlerde otomatik şanzıman oldukça sessiz. Sakin bir yolculuğa çıktığınızı hayal edin, yerden yüksekte konforlu bir araba hayal edin, bir karavan rahatlığını hissedebilirsiniz. Aniden agrasif olabilir, hatta Spor moduna aldığınızda o yüksek inanılmaz ses ile virajlı sessiz yollarda inleye inleye hareket ederken tam anlamı ile o tatmin edici heyecanı ve hissi kullandıkça, sürdükçe alıyorsunuz.
Vanquish aslında tam bir aile otomobili olan spor coupe şeklinde bir araç. Günlük kullanıma uygun ve her yol şartında rahat hareket edebilen bir otomobil olması da sahiplenilmesi açısından Vanquish’e önem katıyor. Aracın gündüz yanan ön led farları elmas şeklinde dizayn edilmiş, çok çekici ve zengin gözüküyor. İç kısımda ise Vanquish’in her yeri kalın deri alcantara kaplı olduğunu daha önce söylemiştik. Bu alcantara kalın deri aynı zamanda aracın tavan döşemesi olarak aynı taba renkte. Makyaj aynaları neden bilmem ama çok ufak ve küt şekilde süetten tasarlanmış ayrıca aynanın görüntüsü yüzünüze baktığınızda biraz farklı yapıda uzak-yakını ayarlamadan gösteriyor olmasına ve aynada makyaj ışığının bulunmamasına anlam veremedim. Hiç koymasalar dahi iyi olacaktı. Çünkü güneş ışığını bile engellemiyor. Sevmediğim tek bölüm bu diyebilirim.
Vanquish, normal kullanımda iyi bir sürüş ve hızlanmaya sahip. Düşük devirlerde hiç agresif olmayan daha geç hızlanan cansız bir kullanımı var. Hız istiyorsanız, gaza daha sert basın veya gaz pedalına sonuna kadar kök verin. Fakat bunun yanı sıra özellikle aracın alçak ve yüksek hızlarda performanslı sürüşlerde dahi özellikle virajlı yollarda arka taraftan salınım yapmaması sizi yolda tutan aracın ön burnunun direksiyon hareketleri ile ani tepkiler vererek virajları güvenli bir şekilde alıyor olmanız diğer bazı super spor araçlara göre avantaj ve daha güven verici, kesinlikle korkutmayan bir yapısı var diyebilirim. Sport modunda veya aracı Yarış moduna geçirdiğinizde, araç özellikle kumlu, çakıllı kaygan zeminde arkadan ve önden kayma yapmıyor. Arkadan çok az salınım olsa bile araç buna izin vermiyor. Vanquish’in tüm güvenlik ekipmanları bu konuda harika bir iş çıkarıyor.
Vanquish’in orta konsolunda yer alan 6.5 inçlik bir ekran var. Navigasyon sistemi Garmin tarafından entegre edilirken, Bluetooth ses ve telefon akışı yer alıyor. Ayrıca menüde aracın performans bilgilerinin yer aldığı dijital gösterge panelide mevcut. Bu ekran aynı zamanda aracın geri görüş kamerası. Aracın el freni sol tarafta koltuğun hemen yanında yer alıyor. Bir kere çekip aşağı doğru bıraktığınızda el freni çekilmiş oluyor. Daha sonra aynı işlemi tekrar yapmanız el frenini serbest bırakmak için kolu yukarı kaldırıp aşağı doğru bırakmanız lazım. Kapıdan iniş ve binişlere bu şekilde engel olunması da engellenmiş. Bildiğiniz gibi İngiltere’de araçlar sağdan direksiyon yapısına uygun olduğu için bu şekilde tasarlandığını tahmin ediyorum.
Vanquish’in ses sistemi, 1.000 Watt’lık ve 13 hoparlöre sahip Bang and Olufsen markası tarafından özel olarak yapılmış. Hatta müziği açtığınızda ön kolsolda ki hoparlörler otomatik olarak havaya kalkıyor. Aracın arka tarafında ise iki yetişkin insanın oturabileceği koltuklar bulunmakta. Diz mesafesi bu alanda biraz dar. Aston Martin Vanquish’te perde yan baş hava yastıkları, iki aşamalı ön hava yastıkları gögüs kafesini koruyan hava yastıkları da mevcut.
Aston Martin VANQUISH V12 testini yaptığımız aracımızın donanımlerı arasında Dış Renk: Marron Black, İç Renk: Kestral Tan, Döşeme: Caithness Leather, İç Kaplama: Karbon, Seramik Fren Sitemi, Bang&Olufsen ses sistemi, Apple Car, Android Auto, One77 Alcantara Spor Deri Direksiyon, Isıtmalı Hafızalı Spor Deri Koltuklar, Geri Görüş kamerası, Bluetooth Telefon bağlantısı, Adaptif Sürüş seçenekleri, Adaptif Süspansiyon seçenekleri, Paddleshift, Bitter Chocolate Dikiş İplikleri, Spor Göstergeler, Alcantara Tavan Döşemesi, Logolu Koltuk başlıkları, 20” 20 Kollu Piano Black Jantlar, Krom Dış Trimler, Siyah Fren kaliperleri, Far/Yağmur Sensörü, Bixenon Farlar, Elektirikli Katlanır yan aynalar. Aston Martin Türkiye Satış Fiyatı: 2.800.000TL.