OPEC+, daha yüksek fiyat artışları durumunda devreye girebilir

®
Çok Okunanlar

Karsan’dan Belçika’ya Atak Electric…!

Yüzde 100 elektrikli araçlarıyla Avrupa’nın çevreci tercihi olan yerli üretici Karsan, Belçika’ya ilk Atak Electric otobüslerini teslim etti. Ghent...

OİB’den otomotivdeki girişimci projelere 300 bin TL ödül

OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu, “Üç yılda destek verdiğimiz projelerle toplam 8 milyon TL yatırım, 86 milyon...

Continental ve Vodafone Güçlerini Birleştirdi…

Dünyanın en büyük uluslararası lastik ve orijinal ekipman tedarikçilerinden Continental, telekomünikasyon devi Vodafone’la başarılı bir işbirliğine imza attı. 2019...

Motosiklet Güvenliğinde Kornanın Hayati Rolü

Son yıllarda Türkiye genelinde motosiklet kullanımında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropollerde, trafik...

Petrol fiyatlarının, İran-İsrail geriliminin yol açtığı arz endişeleri nedeniyle yılın en yüksek seviyelerini gördükten sonra jeopolitik riskler nedeniyle yakın vadede önemli oynaklıklar göstereceği tahmin ediliyor.

İran ile İsrail arasındaki gerilim, Tahran’ın İsrail’in 1 Nisan’da Şam’daki İran Büyükelçiliği’ne düzenlediği saldırıya misilleme olarak İsrail’e yönelik şaşırtıcı doğrudan insansız hava aracı ve füze saldırılarının ardından Cumartesi günü yoğunlaştı.

Dünya petrol kaynaklarının çoğuna ev sahipliği yapan Orta Doğu’da artan gerilim, küresel petrol arzının kesintiye uğrayacağı ve petrol fiyatlarının yükseleceği endişelerini artırdı.

Bu korkular nedeniyle, Uluslararası gösterge Brent ham petrolünün fiyatı, Tahran’ın hamlesi öncesinde 12 Nisan’da varil başına 92 doları aşmıştı. Bu fiyat, İran’ın İsrail’e karşı misilleme saldırısı başlatacağı beklentilerinin ortasında, Amerikan gösterge West Texas Intermediate (WTI) ham petrolünün varili 87,67 dolara ulaştığı için Ekim 2023’ten bu yana en yüksek seviye oldu.

Ancak saldırının ardından İran’ın 14 Nisan’da askeri operasyonun başarılı olduğu ve bir daha saldırı olmayacağı yönündeki açıklaması, sınırlı da olsa risk algısının hafiflemesine yardımcı oldu. Bu durum, ilk işlem gününde petrol fiyatları üzerindeki yukarı yönlü baskının bir miktar hafiflemesine yardımcı oldu.

Tel Aviv’in Tahran’ın misilleme saldırısına nasıl ve ne zaman yanıt vereceği tartışmaları devam ederken, petrol fiyatları hafta boyunca dalgalı bir seyir izledi.

Fiyatlar, Cuma sabahı İsrail’in İran’a saldırı başlattığı haberiyle yükseldikten sonra gün içindeki kazancının çoğunu geri vermişti.

Brent petrolün varil fiyatı, haftanın ilk işlem gününde 91,05 dolara kadar yükseldikten sonra Perşembe günü 86,09 dolara kadar geriledi. WTI ham petrolün varili hafta boyunca 81,56 ile 86,28 dolar arasında seyretti.

– Jeopolitik risk priminin istikrarlı bir şekilde düşmesi bekleniyor

Norveç merkezli danışmanlık şirketi Rystad Energy’nin kıdemli başkan yardımcısı Jorge Leon’a göre, jeopolitik gerilimler petrol piyasası için önemli bir risk faktörü olmaya devam ediyor.

Leon, İsrail’in İran’a saldırdığı haberi üzerine petrol fiyatlarının keskin bir şekilde arttığını ve daha sonra daha da düştüğünü söyledi.

“Bunun geçici bir darbe mi yoksa İran ile İsrail arasındaki çatışmada yeni bir tırmanışın başlangıcı mı olduğunu değerlendirmek zor olsa da, ilk piyasa tepkisi ilkinin daha muhtemel olduğunu gösteriyor.”

İki ülke arasındaki gerilimi tırmandırmama senaryosunun en olası senaryo olduğunu da sözlerine ekleyen Leon, bunun İsrail’in Cuma günkü saldırısında olduğu gibi taraflar arasında kalibre edilmiş saldırıları içereceğini ima etti.

“Kesin olan bir şey varsa, o da jeopolitiğin önümüzdeki günlerde ve haftalarda petrol piyasasında daha da büyük bir rol oynayacağıdır. Bu nedenle, piyasa yakın gelecekte önemli bir oynaklık bekleyebilir – Cuma günkü saldırı buna bir örnektir” dedi.

“Rystad Energy, Brent’in Nisan ayı için ‘gerçeğe uygun değerinin’ tamamen arz ve talep temellerine dayalı olarak varil başına 83 doların biraz altında olduğunu hesaplıyor. Bu, mevcut jeopolitik risk priminin varil başına 5 ila 6 dolar civarında olduğu anlamına geliyor.”

Leon, “Orta Doğu’daki çatışmalarda önemli bir tırmanış olmaması durumunda, jeopolitik risk priminin istikrar kazanacağına ve kademeli olarak azalacağına inandığımızı yineliyoruz” dedi.

Leon’a göre bu iddianın iki nedeni var, birincisi OPEC+’nın günde 7 milyon varile yakın eşi görülmemiş büyüklükte bir yedek kapasiteye sahip olması, ikincisi ise birkaç hafta sonra, fiili arz kesintilerinin yokluğunda jeopolitik yorgunluğun rol oynamaya başlaması.

– OPEC+, daha yüksek fiyat artışları durumunda devreye girebilir

Londra merkezli bağımsız bir petrol piyasası analisti olan Gaurav Sharma, Orta Doğu’daki gerilimler azalana kadar petrol fiyatlarının kısa vadede mevcut 6 ayın en yüksek seviyelerinde yüksek kalmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Bölgedeki son gelişmelere işaret ederek, “Bu hızlı hareket eden bir durum ama İsrail’in eyleminin kapsamı sınırlı, bir saldırıdan çok bir uyarı gibi görünüyor. İran da bunu küçümsüyor. Bir tırmanış olmadığı sürece petrol fiyatları son dönemde seyredecek” dedi. Sharma dedi.

Sharma’ya göre, petrol piyasasındaki risk primi eskisi gibi değil.

“Bu, ABD, Brezilya, Kanada ve Norveç’ten gelen piyasadaki sağlıklı OPEC dışı petrole ve Guyana gibi daha yeni ihracatçılara bağlı. Bu nedenle, İsrail’in İran’ın topraklarına yönelik balistik füze ve insansız hava aracı saldırılarına aynı şekilde yanıt vermesi durumunda, Brent petrol vadeli işlemlerinin varil başına 85-95 dolar arasında salındığını göreceksiniz” dedi.

Ayrıca, Orta Doğu’da büyük bir tırmanış olursa, OPEC+’nın 100 doların üzerinde çok yüksek fiyatlar istemediği için gönüllü petrol üretim kesintilerini bırakacağını söyledi.

Sharma, jeopolitik gerilimlerin devam etmesi halinde piyasadaki yedek üretim kapasitesinin kullanılacağını söyledi.

Duygu Alhan ve Firdevs Yüksel

Diğer Haberler

Volvo XC90 Danimarka ile İsveç arasında yapılan bir test sürüşünde

Volvo XC90, amiral gemisi SUV için konfor ve teknoloji... Büyük SUV Volvo XC90 üçüncü nesline ulaşıyor ve Çinli Geely grubuna ait İskandinav markasının tipik DNA'sını...

Petrol fiyatları pazartesi günü düşüş kaydetti

Petrol fiyatları, Orta Doğu'da ateşkes görüşmelerinin olumlu sonuçlanabileceği beklentileri ve dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'de ekonomik yavaşlamaya işaret eden verilerle pazartesi günü düşüş...

Petrol Ofisi Grubu CEO’su Mehmet Abbasoğlu

Petrol Ofisi Grubu CEO'su Mehmet Abbasoğlu, 14. Türkiye Enerji Zirvesi açılışında konuştu.. Türkiye enerji sektörünün en önemli buluşma noktalarından biri olan Türkiye Enerji Zirvesi, Petrol...

Nissan Türkiye’ye yeni satış direktörü

2016 yılından bu yana Nissan Türkiye çatısı altında farklı görevler üstlenen ve son olarak Nissan Türkiye Satış Planlama Müdürü olarak görev yapan Yiğit Boztürk...

Kış mevsiminde akü arızaları yüzde 170 artıyor

Kış mevsiminin zorlu koşullarına sürücüler araçlarını hazırlamaya başladı. Kış lastiği ve antifriz kontrolü kadar listede en önemli maddelerden biri de akü bakımı. Dünyanın enerji...

Zorunluluk için değil zor durumlar için: Kışın Kış Lastiği

Aniden bastıran kar, 7 derecenin altına düşen sıcaklıklar... Kış, tüm zorluklarıyla kapımızda! 1 Aralık 2024'te başlayacak Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması ise güvenli sürüşe büyük bir katkı...

Petlas’tan Yeni Nesil Otobüs Lastiği

Petlas’tan Yeni Nesil Otobüs Lastiği:  Coach, Zorlu Yol Şartlarında Üstün Direnç Sağlıyor AKO Grup bünyesinde faaliyet gösteren Petlas, yeni nesil otobüs lastikleri RH ve SH...