Petrol fiyatları, geçen hafta açıklanan verilerin ardından dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin’deki talep görünümüne ilişkin endişeler nedeniyle Pazartesi günü düştü.
Uluslararası gösterge Brent ham petrolü, önceki işlem seansındaki varil başına 82,08 dolarlık kapanış fiyatından %0,13 düşüşle yerel saatle (0728 GMT) 10,28’de varil başına 81,97 dolardan işlem gördü.
Amerikan kıyaslaması West Texas Intermediate (WTI) aynı anda varil başına 77,81 dolardan işlem gördü ve varil başına 78,01 dolardan kapanan önceki seansa göre %0,26 düşüş gösterdi.
Fiyatlar, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı ve ikinci en büyük petrol tüketicisinde daha yumuşak talebe işaret eden düşüşlü Çin verileri nedeniyle haftaya olumsuz bir notla başladı.
Geçen haftaki veriler, Çin tüketici enflasyonunun Şubat ayında marjinal bir şekilde arttığını ve Ay Yeni Yılı tatilinde artan harcamalardan yararlandığını gösterdi; Ancak üretici fiyat enflasyonu bu dönemde beklenenden daha fazla küçüldü.
Çin’de ham petrol ithalatı yılın ilk iki ayında geçen yıla göre %5,1 arttı ancak önceki aylara göre daha zayıftı.
Ülke, 2024 için yaklaşık %5’lik bir ekonomik büyüme hedefi belirledi ve bu, başarılırsa muhtemelen yakıt tüketimini artıracak, ancak uzmanlar bunu başarmanın 2023’tekinden daha zor olacağı konusunda uyardılar.
Ayrıca, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ve üreticisi olan ABD’de açıklanan makroekonomik verilerden gelen karışık sinyaller de petrol fiyatlarına baskı yaptı.
Geçen haftaki veriler, ABD’deki iş büyümesinin Şubat ayında hızlandığını, işsizlik oranının ise iki yılın en yüksek seviyesine yükseldiğini gösterdi.
Piyasalar şu anda Fed’in faiz oranlarını nasıl alacağına dair daha fazla ipucu için Salı günü yapılması gereken kilit ABD tüketici fiyat endeksine odaklanıyor.
Öte yandan, büyük üreticilerin üretimi azaltması ve İsrail-Filistin çatışması ve Rusya-Ukrayna savaşı üzerindeki jeopolitik gerilimlerin artmasından kaynaklanan arz faktörleri, petrol fiyatlarındaki düşüşü sınırladı.
Firdevs Yüksel