Mercedes-Benz Türk IT ekibi, projeleri

®
Çok Okunanlar

Yeni Sayımız Yayınlandı…

2024 Mayıs sayımız dergilik sitemizde online olarak yayına alınmıştır. Yeni sayımızı online olarak tüm cihazlardan ipad, iphone, android, apple,...

Araba Lastiklerinin Püf Noktaları: Doğru Seçimden Bakıma Kadar Her Şey

Araba lastikleri, bir aracın performansı ve güvenliği üzerinde belirleyici bir rol oynar. Doğru lastik seçimi, her sürücünün bilmesi gereken...

Turbo Akü laboratuvarı uluslararası akreditasyon ile tescillendi

AKO Grup bünyesinde faaliyet gösteren Turbo Akü’nün, alanında birçok test olanağına sahip laboratuvarları Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından gerçekleştirilen...

Ford Otosan Ekosistemdeki Liderliğini Sürdürüyor

”Gelecek Şimdi” vizyonu ile ortaya koyduğu uzun dönemli sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda tüm ekosistemde dönüşümün öncüsü olma amacıyla faaliyetlerini sürdüren...

Daimler dünyasının en önemli ve entegre otobüs üretim tesislerinden olan Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası, şirketin IT mühendislerinin geliştirdiği otobüs üretim süreçlerinikolaylaştıran yazılımlar ve projelerle fark yaratmaya devam ediyor.

InfoX ile daha verimli üretim ve 1.4 milyon yaprak kağıt tasarrufu

Güvenli, hatasız ve verimli süreçlerin yeni boyutuna ulaşmak için dijitalleşmeyi dünya çapında ve sistematik olarak kullanan Mercedes-Benz,InfoX ile bu vizyonu montaj hattına aktarmayı hedefliyor. InfoX, araç bilgilerini yarı otomatik olarak oluşturan ve bu bilgileri üretim çalışanları için dijital olarak kullanıma sunan bir uygulama.

Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası imalat ekibinin desteğiyle IT departmanı tarafından programlanan bir web uygulaması olan InfoX,montaj alanında yer alan tabletlerde kullanıma sunuluyor. 2020 yılının Ocak ayından bu yana Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda kullanılan InfoX, Almanya’daki Neu-UlmOtobüs Fabrikası’nda da planlandığı şekilde kullanılmaya başlandı.

İmalat hattındaki araçların bilgileri daha önce tamamen SAP’den manuel olarak okunup, işlenir ve farklı programlara aktarılarak (Excel, Word vb.) montaj çalışanları için hazır hale getirilirdi. Bu noktada, bilgiyi çalışan düzeyinde de hazırlamak mümkün değildi. InfoXuygulaması sayesinde çalışanların, imalat sürecinde hangi parçanın hangi istasyonda takılacağı bilgisinigünlük olarak tabletlerinde görmesi mümkün oluyor.

InfoX konseptiyle bilginin işlenmesi için harcanan çabanın yanı sıra işlem güvenilirliği de arttırıldı. Bu dijitalleşmenin bir diğer artısı iseNeu-Ulm ve Hoşdere üretim tesislerinde toplamda1,4 milyon yaprak kağıdın kullanımının önüne geçilmesi. Türk mühendisler ayrıca InfoX’i daha da genişleterek tümEvoBus fabrikalarında kullanabilir hale getirmeyi de hedefliyorlar.

KiYSiS (Kapak İmalat Yönetim Sistemi) Projesi ürün kalitesini ve üretim verimliliğini artırıyor

Mercedes-Benz Türk tarafından geliştirilen bir diğer önemli bir proje ise bir üretim yönetim sistemi olanKiYSiS(Kapak İmalat Yönetim Sistemi) Projesi.

Otobüs dış yüzeyinin büyük bir kısmını oluşturan bagaj ve bakım kapaklarının yüksek çeşitlilik ve adette üretildiği birimde devreye alınan sistem; üretim sipariş yönetimi, dijital parça takibi ve proses veri analizi olmak üzere üç modül ile hizmet veriyor.Bu uygulamalar sayesinde,üretim siparişleri tamamen otomatik bir şekilde ilgili istasyona ulaşıp burada işlem gören kapakların karekodlar ile yönetilmesi sayesinde gerek parçaların fiziksel takibi gerekse üretimi esnasında ilgili üretim makinelerinde oluşan proses verileri canlı olarak kayıt altına alınıyor ve on yıl boyunca geriye dönük takipleri sağlanıyor.Bunun yanında,çalışanlar için temin edilen tabletler sayesinde hem kâğıt kullanımının önüne geçildi hem de sahadan gelen geri bildirimlerinin sisteme canlı olarak akmasını sağlandı.

Proje sayesinde;yüksek üretim hacmine sahip Kapak Üretim Merkezi’ndetalaşlı imalat, soğuk şekil verme, kaynak, yüzey kaplama ve yapıştırma gibi kritik üretim süreçlerinden geçen bir kapakta yaklaşık 250 adet farklı proses verisi kaydedilerek gerek ürünlerin kalitesinde gerekse üretim verimliliğinde sürekli iyileştirme kültürü dijital bir şekilde devam ettiriliyor.

Yoğun iş süreci Ödeme Takip Yazılımı ile otomatize edildi

Mercedes-Benz Türk tarafından geliştirilen robot yazılımı sayesinde,EvoBus’taki alacaklılar muhasebesi ekibinin sorumluluğundaki faturaların ödeme bilgileri robot yazılımı tarafından Outlook görevi olarak ilgili EvoBus çalışanlarına atanırken, geciken ödemeler ile ilgili bildirimlerin ve hatırlatmaların gönderilmesi de sağlanıyor. Manuel iş gücüyle takip edilen bu yoğun iş süreci geliştirilen robot yazılımı sayesinde otomatize edildi.

OriginProcess Yazılımı sayesinde rekabet avantajı korunuyor

Mercedes-Benz Türk A.Ş Hoşdere Otobüs ve Aksaray Kamyon Fabrikaları’nda üretilen araçların ihracatında tercihli menşe belgelerinin firmatarafından düzenlenebilmesi için yapılacak hesaplamada gerekli olan, üretimde kullanılan parçaların tedarikçilerinden menşe belgeleri RPA tarafından talep ediliyor, toplanıp menşe sistemine işlenerek arşivleniyor. Bu yazılım sayesinde, mevzuatsal riskler elimine edilerek, müşterilerin araçlarının ithalatında gümrük vergisi ödemesine gerek kalmıyor ve menşe belgesi düzenlenememesine bağlı olarak oluşacak satış ve itibar kaybı da engellenerek rekabet avantajı korunmuş oluyor.

Son Haberler

Yeni Sayımız Yayınlandı…

2024 Mayıs sayımız dergilik sitemizde online olarak yayına alınmıştır. Yeni sayımızı online olarak tüm cihazlardan ipad, iphone, android, apple,...

Diğer Haberler