Enerji verimliliği sağlaması ve düşük karbon salınımına sahip olması nedeniyle geleceğin taşıtları olarak adlandırılan elektrikli otomobiller, MTV’de sağladığı avantajla dikkat çekiyor. Kredi ve sigorta karşılaştırma sitesi Hesapkurdu.com verilerine göre elektrikli otomobil sahipleri %75 daha az MTV ödüyor.
Kullanımını yaygınlaştırmak için Türkiye ve dünyada birçok çalışma yapılan elektrikli otomobiller 2018 yılında, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) zammından en az etkilenen otomobil türü oldu. MTV 2019 yılında %15,9 oranında artış gösterirken; benzinli ve dizel olanlara kıyasla elektrikli otomobiller, %75 daha az vergiye tabi tutuluyor. 2019 yılında 1-3 yaş arası, 46.300 TL’ye kadar olan benzinli ve dizel otomobiller için 861 TL MTV belirlenirken aynı özellikteki elektrikli otomobiller için 215 TL MTV uygulandı. Elektrikli otomobillerde MTV oranı aracın motor gücünün kW cinsinden değerine göre değişiklik gösteriyor.
MTV zammı 2019’da rekor seviyeye ulaştı
Hesapkurdu.com verilerine göre yıllara göre MTV’de görülen zam oranları 2014’te %3, 2015’te %10,1 2016’da %5,58, 2017’de %3,83, 2018’de ise %15,9’u buldu. 2018 yılından sonra alınan araçlarda ise MTV motor hacmi ve satış bedeline göre hesaplandığı için zam oranı %50’ye varan oranlara ulaşabiliyor. MTV’nin son 5 yıllık seyrinde değişen fiyat aralıklarına karşılık motorlu araç sahiplerinin ödeyecekleri vergi konusunda doğru bilgiye kısa yoldan ulaşmaları ise ihtiyaç haline geldi.
MTV’yi ödemeyenler dikkat!
MTV’nin ikinci taksidinin ödeme süresi, temmuz ayının sonuna kadar devam ediyor. Ödenmediği durumda ise taşıt sahipleri cezai yaptırımla karşılaşabiliyor. Karayolları Trafik Kanunu’na göre trafiğe kayıtlı tüm motorlu taşıtların, MTV ödeme zorunluluğu bulunuyor. Ödenecek miktar ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nın her yıl sonunda yeniden açıkladığı zam oranına göre belirleniyor. MTV’nin ödenmemesi durumunda aylık %2,5 gecikme faizi uygulanırken, haciz ve trafikten men edilmeye varan cezalarla karşı karşıya kalınabiliyor. Ayrıca MTV’si ödenmeyen araçların muayene, kontrol ve satış işlemleri de gerçekleştirilmiyor. Henüz MTV’nin ikinci taksitini ödemeyenler için araç özelliklerine göre vergi hesaplama imkânı sunan Hesapkurdu.com, araç sahiplerinin işlemlerini gerçekleştirmesini sağlıyor.
Araç sahipleri işlemlerini internetten yapmaya başladı
Araç yaşı, türü ve silindir hacmine göre değişiklik gösteren MTV ödemesi için her yıl yaklaşık 3 milyon kullanıcının platformlarını kullandığını belirten Hesapkurdu.com Yönetim Kurulu Üyesi Onur Tekinturhan, “İnternet üzerinden MTV sorgulama ve trafik sigortası satın alma oranlarını incelediğimizde, en çok Volkswagen ve Opel marka araç sahiplerinin online platformları tercih ettiğini gördük. Bunların yanı sıra her yıl ortalama 300 bin araç sahibi sigortasını Hesapkurdu.com ve Koalay.com gibi dijital platformları kullanarak yapıyor” ifadelerini kullandı.
Hesapkurdu.com Hakkında
2010 yılında kurulan Hesapkurdu.com, kredi ve sigorta ürünlerini karşılaştırma ve başvuru imkânı sunan ücretsiz bir web sitesi ve mobil uygulamadır. Kullanıcıların tek bir platformdan banka ve sigorta şirketlerinin en güncel ve avantajlı ürünlerine kolaylıkla ulaşmasına ve doğru finansal kararlar vermesine yardımcı oluyor. Türk girişimciler tarafından kurulan Hesapkurdu.com, ilk olarak İtalya’nın lider finansal karşılaştırma platformu MutuiOnline’ın kurucu ekibinden, daha sonra ise 18 ülkede 17 milyon müşteriye hizmet veren Hollanda merkezli NN Group’dan yatırım aldı. Hesapkurdu.com, TOBB tarafından 2011-2013 yılları arasında Türkiye’nin en hızlı büyüyen 7. şirketi seçildi; Deloitte tarafından ise 2013-2016 yılları arasında ülkemizin en hızlı büyüyen ilk 50 teknoloji şirketi arasında gösterildi. 2019’un mart ayında ise dünyanın en büyük karşılaştırma platformlarına sahip şirketlerinden olan BHL’nin (Budget Holdings Limited) Türkiye’de faaliyet gösteren online sigorta satış şirketi Koalay.com ile Hesapkurdu.com aynı çatı altında birleşti. Birleşmeyle birlikte 40 banka ve sigorta şirketi, her ay yaklaşık 4 milyon kullanıcıya hizmet vermek üzere aynı altyapıda buluşuyor.