Ülkemizin köklü firmalarından İnci Holding, kuruluşunun 70. yılında “Türkiye ekonomisi için değer yaratmaya devam ediyor. İnci Holding Yönetim Kurulu üyeleri BonVivant’ta düzenledikleri toplantıda basınla bir araya gelerek, Holding ve Holding şirketlerindeki gelişmeleri aktardı.
Türk otomotiv tedarik sanayinin öncülerinden Maxion İnci Jant Grubu, 5. Fabrikasını devreye alıp 6. fabrikası için düğmeye basarken, İnci GS Yuasa şirketinde teknoloji transferi hamlesi yaptı. Holding’in girişim sermayesi fonu Vinci sekizinci yatırım olarak yeşil hidrojen yatırımı yaptı. Holding, İnci Vakfı liderliğinde yürüttüğü toplumsal etki projeleriyle de gelecek nesilleri destekliyor.
Başarılarla dolu 70 yılı geride bırakan İnci Holding, 9 şirketi ve 3 bin çalışanı ile üretiminin %60’ını 6 kıtada 100’ün üzerinde ülkeye ihraç ediyor; Türkiye ekonomisi için değer yaratmaya devam ediyor. Holding otomotiv tedarik sanayisinde, jant üretimi yapan Maxion İnci, Maxion Jantaş ve akü üretimi yapan İnci GS Yuasa şirketleri ile yer alıyor. Hizmet sektöründe lojistik hizmeti veren Yusen İnci Lojistik, otel ekipmanları üretimi yapan ISM Minibar ve çeşitli katma değerli hizmetleri barındıran İncitaş şirketleri bulunuyor; teknoloji ve girişim dünyasında Vinci Girişim Sermayesi ile varlık gösteriyor. Holding bünyesindeki İnci Vakfı ve vakıf çatısı altında kurulan İnci Akademi ise eğitim ağırlıklı olmak üzere sosyal sorumluluk projelerini yürütüyor.
Son 35 yılda global ortaklıklar kurarak güçlenen ve 10 yıldır aralıksız büyüme trendi gösteren İnci Holding, akü ve jant üretimiyle otomotiv tedarik sanayi sektörünün önemli tedarikçisi ve sektöründe dünya devi şirketlerin güvenilir iş ortağı konumunda kararlılıkla ilerliyor. Bu yılki toplumsal mesajını “70 yıllık hikâyemizle, geleceğe değer katıyoruz,” olarak belirleyen İnci Holding, basınla bir araya gelerek 70 yıllık başarı hikayesindeki son gelişmeleri paylaştı.
Geçmişe bağlayan “kökler” geleceğe bağlayan “tohumlar”
Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök, bu yılki toplumsal mesajlarına atıf yaparak şunları söyledi: “Dedem Cevdet İnci’nin hayalleriyle tohumlarını attığı, tutkusu ve azmi ile yeşerttiği İnci Holding’imiz bu yıl 70 yaşında koca bir çınar oldu. Bundan sonrasında da hedefimiz, kökleri sıkı sıkıya toprağına bağlanmış çınarımızı daha da büyütmek, ondan yeni tohumlar filizlendirmek olacak. Yani geçmişimizden aldığımız güçle geleceğe değer katacağız! Bizi geçmişimize bağlayan ‘kökler’ de geleceğe bağlayan ‘tohumlar’ da bizim için çok kıymetli.”
70. yıla özel yıl boyu kutlamalar
Bu anlayıştan hareketle, İnci Holding’in 70.yıl kutlamaları, yıl boyunca “Kökler ve tohumlar” ana teması altında Ustalara, Sanata, Eğitime ve Doğaya Saygı başlıklarında ele alındı.
Ustalara Saygı kapsamında kıdemli çalışanlarının deneyimlerini ve hatıralarını kaydettikleri röportajlar İnci Holding Youtube kanalında yayınlandı. Sanata Saygı başlığında İnci Vakfı Çocuk Orkestrası fabrikalarda ve ofislerde İnci Holding çalışanları ile buluşarak konserler verdi. Ayrıca Grup çalışanlarının katılımı ile halka açık bir 23 Nisan konseri gerçekleştirildi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da İZDSO, İKSEV iş birlikleri devam etti. 70. yıl anısına bir mural çalışması da yapıldı. Eğitime Saygı kapsamında, grup çalışanları İnci Vakfı faaliyetlerine destek olmak için “Uluslararası Maraton İzmir Yarışı” etkinliğine gönüllü olarak katılıp, topladıkları bağışlarla eğitime katkı sağladılar. Doğaya Saygı çalışmaları kapsamında, Ege Orman Vakfı iş birliği ile İnci Holding 70. Yıl Ormanı’nda fidan dikimi gerçekleştirerek şu ana kadar dikilmiş fidanları 100.000 adede tamamlamak üzere harekete geçti. Ayrıca daha temiz bir dünya için; Grup Şirketleri ile birlikte gönüllü doğa temizliği yaptıkları #70Yıl70DoğaHareketi’ni başlattı.
İnci Holding 2022 yılında ilk Sürdürülebilirlik Raporunu yayınlayacak
2022 yılında ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınlayacak olan İnci Holding, referans yılı olan 2018’e göre 2030 yılında %50 karbon azaltım hedefi koydu. Karbonsuzlaşma yolculuğunda tüm grup şirketleri ile 2030 yılına kadar belirlenen hedefler doğrultusunda her şirket için karbon azaltım aksiyon planlarını belirledi.
İnci Holding’in vizyonunun bir parçası olan “Yeni Nesillere Aktarma” bilinciyle sürdürülebilirlik yolculuğunun ana hatlarını dört strateji belirliyor. Yeni nesiller için insana ve topluma yatırım, sorumlu üretim ve tüketime yatırım, inovasyona yatırım ve kurumsallaşmaya yatırım olarak belirlenen stratejilerin her biri altındaki odak alanlarına yönelik aksiyonlar alınmaya devam ediliyor.
Maxion İnci Jant Grubu’nda yeni yatırımlar
Toplantıda ayrıca Grup şirketlerindeki öne çıkan gelişmeler de aktarıldı. Türk otomotiv tedarik sanayinin öncülerinden Maxion İnci Jant Grubu, ağır ve ticari araçlar için sac jant üretmek üzere 2019 yılında temelini attığı 5. Fabrikasını devreye aldı; dövme alüminyum kamyon jant üretimi yapacak 6. fabrikası için ise düğmeye bastı. Maxion İnci Jant Grubu tamamlanan ürün portföyü ile böylece ticari araç jantlarında müşterilerinin güvenilir tek çözüm ortağı olmayı hedefliyor.
İnci GS Yuasa’dan teknoloji atılımı
İnci Holding ve GS Yuasa ortaklığında akü sektöründe faaliyet gösteren İnci GS Yuasa’nın ortaklık yapısında, dünyada giderek kullanımı yaygınlaşan ve elektrikli araçların gelişiminde oldukça kritik yer tutan ve İnci GS Yuasa’nın odaklandığı traksiyoner uygulamalarda da hızla gelişen bir trend olan lityum iyon bataryalara yönelik kullanım haklarından yararlandıracak bir hisse devri gerçekleşti.
Temiz enerji yatırımı
İnci Holding, bu dönemde mevcut faaliyet alanları ile sinerji yaratabilecek enerji depolama, otomotiv teknolojileri, mobilite ve endüstri 4.0 alanlarındaki yeni yatırım fırsatlarını değerlendirmeye devam etti. Bu kapsamda, İnci Holding’in stratejik yatırımcısı olduğu Vinci Girişim Sermayesi, sekizinci yatırımı olarak Singapur merkezli yeşil hidrojen girişimi SunGreenH2 yatırımını gerçekleştirdi. Uygun fiyatlı yeşil hidrojen üretmeye odaklanan SunGreenH2, ileri teknolojisi ile elektrolizörlerin seri üretimini mümkün kılarak uzun vadede hidrojen fiyatlarını aşağı çekmeyi hedefliyor.
İnci Vakfı çocukları ve gençleri geleceğe hazırlıyor
1985’te ülkemizin eğitim konularındaki çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma gayretine katkıda bulunmak amacıyla kurulan Cevdet İnci Eğitim Vakfı, yıl boyunca burslarıyla, eğitimleriyle, teşvikleriyle, ağ kurma programlarıyla gençlerin becerilerini destekleyen, sosyal yönden güçlendiren projeleriyle İnci Holding’in toplumsal etki çalışmalarına liderlik etti.
Vakıf, Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma amaçlarından nitelikli eğitim ve eşitsizliklerin azaltılması konusundaki hedefine de katkı sağlayacak şekilde, gençler için temel seviye ve ileri seviye olmak üzere iki Arduino Eğitici Eğitimi düzenledi. Her iki eğitimi de tamamlayan öğrenciler, Kod İnci Programı kapsamında Vakfın gönüllü eğitmenleri olarak İzmir’in farklı bölgelerinde açılacak kodlama sınıflarında, öğrencilere eğitmenlik yapacaklar. Vakıf benzer şejkilde gençlere 21. yüzyılın becerilerini kazandırmak üzere Robotik Kodlama Atölyesi projesi başlattı. Bu kapsamda STEM ve Lego konusunda meraklı gençler arasından seçilen 20 kadar eğitmen adayının eğitimleri başladı.
Vakfın ayrıca, İzmir’de kısıtlı imkanları olan bölgelerde yaşayan 7-18 yaş arası çocukların kültür ve sanatla iç içe büyümesi için Aralık 2015’te hayata geçirdiği İnci Vakfı Çocuk Orkestrası da yıl boyu çalışmalarına ve konserlerine devam etti.