Petrol fiyatları, OPEC+ grubunun Haziran ayındaki bir sonraki toplantıda üretim kesintilerine devam etmeyi kabul edip etmeyeceğine ilişkin endişeler, Orta Doğu’da artan gerilimler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararlarına ilişkin belirsizlikler ve Enerji Enformasyon İdaresi’nin (EIA) son petrol piyasası görünümü nedeniyle 31 Mayıs’ta sona eren haftada haftalık kazançlar kaydetti.
Uluslararası gösterge Brent ham petrolü, Cuma günü yerel saatle 15.23’te (1223 GMT) varil başına 81.92 dolardan işlem gördü ve geçen hafta Cuma günü varil başına 81.84 dolarlık kapanış fiyatına göre yaklaşık %0.1 arttı.
Amerikan ölçütü West Texas Intermediate (WTI), Cuma günü aynı saatte varil başına 77,83 dolardan işlem gördü ve varil başına 77,72 dolardan kapanan geçen Cuma günkü seansa göre yaklaşık %0,14 arttı.
Her iki kriter de haftaya, piyasa oyuncularının grubun üretim kesintisi politikasına devam edip etmeyeceğini öğreneceği 2 Haziran’daki bir sonraki OPEC+ toplantısı öncesinde marjinal artışlarla başladı.
Suudi Arabistan ve Rusya’nın başını çektiği üreticiler, günlük 2,2 milyon varillik gönüllü üretim kesintilerini yılın ikinci yarısına uzatıp uzatmamayı tartışacaklar.
Mevcut senaryoda analistler, grubun arzı günde 5,8 milyon varil (bpd) azalttığını tahmin ediyor ve bu da dünya çapındaki toplam talebin yaklaşık %5,7’sine karşılık geliyor.
Önemli petrol üreticilerine ve ticaret yollarına ev sahipliği yapan Orta Doğu’da yaşanan gerginlikler, hafta boyunca petrol fiyatlarındaki yükseliş eğilimini desteklemede rol oynadı.
Uluslararası eleştirilere ve Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) 24 Mayıs’ta İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentindeki saldırılarını durdurma talebine rağmen, İsrail 26 Mayıs’ta yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarını bombaladı, 23’ü kadın, çocuk ve yaşlı olmak üzere en az 45 Filistinliyi öldürdü ve 249’unu yaraladı.
Dahası, İsrail’in devam eden saldırıları, Yemen’deki Husilerin Gazze’deki Filistinlilerle dayanışma içinde petrol ve yakıt sevkiyatı için dünyanın en işlek deniz yollarından biri olan Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarına devam edeceği endişelerini tetikledi.
Ayrıca, hafta boyunca petrol fiyatı dinamikleri, ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin başlangıç tarihini açıklaması öncesinde piyasa temkinliliğinden etkilendi.
New York merkezli Conference Board tarafından Salı günü yayınlanan verilere göre, tüketici harcamaları ve ekonomik aktivitenin öncü göstergesi olan tüketici güven endeksi, piyasa oyuncularının Fed’in politika faizini beklenenden daha geç düşüreceği korkularını körükleyerek petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturdu.
Bununla birlikte, Perşembe günü ABD GSYİH’sinde aşağı yönlü bir revizyon gösteren veriler, analistlerin Fed’in bu yıl faiz oranlarını düşüreceği ve daha fazla fiyat düşüşünü azaltacağı yönündeki beklentilerini artırdı.
Daha fazla fiyat artışı, EIA tarafından Perşembe günü geç saatlerde yayınlanan verilerle desteklendi. Ajans, ABD ticari ham petrol stoklarının 24 Mayıs’ta sona eren haftada yaklaşık 1,6 milyon varillik düşüş beklentilerine karşı 4,2 milyon varil azaldığını belirtti.
EIA ayrıca ABD benzin stoklarının yaklaşık 2 milyon varil arttığını tespit etti.
Tersine, EIA’nın ABD ham petrol üretiminin 6.000 varil artarak yaklaşık 13,52 milyon varile yükseldiğini gösteren verileri, arz endişelerini hafifletti ve petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareketini sınırladı.
Duygu Alhan