Son yıllarda çevre kirliliği, insanların ve diğer canlıların sağlığını tehdit eder boyuta ulaştı. Özellikle araç sayısının yoğun olduğu büyük şehirlerde hava kirliliği ve buna bağlı olarak ciddi sağlık sorunları gözlenmeye başlandı. Dünya Sağlık Örgütü, 4,2 milyon kişinin hava kirliliğinden kaynaklı hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu rakamın trafik kazalarında hayatını kaybeden kişi sayısının 4 katına denk geldiğini belirten dünyanın lider LPG dönüşüm kiti üreticisi BRC Türkiye CEO’su Kadir Örücü, “Hava kirliliği, trafiğin yoğun olduğu pek çok şehrin en büyük sorunlarından biri. Dizel ve benzinli araçlardan salınan partiküller hava kirliliğine neden olan etkenlerin başında geliyor. Ayrıca 20 kat daha fazla partikül salınımı ile havayı en çok kirleten araçlar da dizel araçlar. Bundan dolayı insanların çevreci olan LPG ve doğalgaz gibi alternatif yakıtlarla çalışan araçları tercih etmesi gerekiyor.” dedi.
Dizel araçlardan salınan partikül madde, nitrojen dioksit ve yer seviyesindeki ozon günümüzde genel olarak insan sağlığını tehdit eden iki kirletici olarak kabul ediliyor. Bu kirleticilere uzun süre, yüksek düzeylerde maruz kalmak, solunum sisteminin olumsuz şekilde etkilenmesinden erken ölüme kadar, geniş yelpazede etkilere yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından da insan sağlığına ve çevreye zarar verdiği raporlarla ortaya konan dizel otomobiller, sigaradan daha çok tehlike saçıyor.
Dizel araçların havaya verdikleri kirletici gaz ve taneciklerle çevremizi ve soluduğumuz havayı kirlettiğini belirten BRC Türkiye CEO’su Kadir Örücü, “Dünya Sağlık Örgütü, yeryüzünde yaşayan 10 kişiden 9’unun kirli hava soluduğu uyarısında bulunuyor. Hava kirliliği trafiğin yoğun olduğu pek çok şehrin en büyük sorunu haline geldi. Motorlu araçlardan salınan partiküller hava kirliliğine neden olan etkenlerin başında geliyor. Dizel araçlar 20 kat daha fazla partikül salınımı yaparak havayı zehirler konumundalar. Bu nedenle trafikte yer alan dizel araçlar ciddi tehlike saçıyor. Bir insanın günlük ihtiyacı olan 15 m3 temiz havayı bir tek dizel otomobil 10 dakikalık bir süre içerisinde tehlikeli hale dönüştürebiliyor. Ayrıca dizel otomobillerin kullanımı ve bir kısmının çok eski model olması hava kirliliğini iki kat fazla arttırıyor.’’ dedi. LPG yakıtıyla ilgili önemli açıklamalarda da bulunan Örücü, “LPG diğer fosil yakıtlara kıyasla çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen bir yakıt olarak birçok ülkenin teşvik ettiği bir yakıt türü. Türkiye’de LPG kullanan araçlar sayesinde doğaya her yıl yaklaşık 1 milyon ton daha az karbondioksit (CO2) salınımı gerçekleşirken, LPG’den salınan karbon başına üretilen enerji diğer yakıtlara göre daha fazladır.” dedi.
Dünyanın en büyük otomobil markaları BRC’yi tercih ediyor
Pazar payı ile dünyanın lider oto gaz sistemleri firması BRC, 70 ülkede temsil ediliyor ve otomobil endüstrisinin dünya devleri olarak nitelenen Mercedes-Benz, Volvo, Audi, Volkswagen, Peugeot, Chevrolet, Citroen, Ford, Kia, Mitsubishi, Subaru, Suzuki, Daihatsu, Fiat, Honda gibi pek çok otomobil firması fabrika çıkışlı BRC LPG sistemleri ile donatılmış modeller üretiyor.