Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Salı günü yayınladığı son rapora göre, küresel elektrikli otomobil satışları 2024’te güçlü kalmaya devam edecek ve bu yılın sonuna kadar yaklaşık 17 milyona ulaşacak.
IEA’nın yıllık Küresel EV Görünümü’nün yeni baskısı, bu yıl dünya çapında satılan her 5 otomobilden 1’inden fazlasının elektrikli olmasının beklendiğini ve önümüzdeki on yılda artan talebin küresel otomobil endüstrisini yeniden şekillendireceğini ve karayolu taşımacılığı için petrol tüketimini önemli ölçüde azaltacağını tahmin ediyor.
Paris merkezli enerji gözlemcisi yaptığı açıklamada, “İlk çeyrekte satışlar 2023’ün aynı dönemine göre yaklaşık %25 arttı – bir önceki yılın aynı döneminde görülen büyüme oranına benzer, ancak daha geniş bir tabandan” dedi.
“Bu yılın ilk üç ayında küresel olarak satılan elektrikli otomobil sayısı, kabaca 2020’nin tamamında satılan sayıya eşdeğer” diye ekledi.
IEA raporu, Çin’in elektrikli otomobil satışlarının 2024’te 10 milyona yükselmesinin beklendiğini ve ülkedeki tüm otomobil satışlarının yaklaşık %45’ini oluşturacağını tahmin ediyor.
Raporda, ABD’de elektrikli otomobil satışlarının kabaca 9’da 1’e ulaşacağı tahmin edilirken, Avrupa’da zayıf bir otomobil pazarına ve sübvansiyonların aşamalı olarak kaldırılmasına rağmen, elektrikli otomobillerin hala 4’te 1’i için yolda olduğu belirtildi.
Geçen yıl, küresel elektrikli otomobil satışları %35 artarak neredeyse 14 milyona ulaştı. Çin, Avrupa ve ABD en büyük pazarlar olmaya devam ederken, elektrikli otomobillerin satılan tüm otomobillerin sırasıyla %15 ve %10’unu oluşturduğu Vietnam ve Tayland gibi bazı gelişmekte olan pazarlarda da büyüme hızlandı.
Enerji gözlemcisi, elektrikli araç tedarik zincirine yapılan önemli yatırımların, devam eden politika desteğinin ve EV’lerin ve pillerinin fiyatlarındaki düşüşlerin önümüzdeki yıllarda daha da önemli değişiklikler yaratmasının beklendiğini öngörüyor.
Raporda, “Bugünün politika ayarlarına göre, küresel olarak satılan diğer tüm otomobiller 2035 yılına kadar elektrikli olacak” denildi.
Enerji ajansına göre, ülkeler iklim taahhütlerini yerine getirebilirlerse, 2035 yılına kadar satılan her 3 arabadan 2’si elektrikli olacak. Bu senaryoda, elektrikli araçların hızlı alımı, Çin ve Avrupa’daki kombine karayolu taşımacılığı talebine eşit olarak günde 12 milyon varil petrol ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
Elektrikli araç satışlarının büyümesi için halka açık şarj sitelerinin mevcudiyetinin önemine dikkat çeken rapor, küresel olarak kurulan halka açık şarj noktalarının sayısının 2023’te 2022’ye göre %40 arttığını ve hızlı şarj cihazlarındaki büyümenin daha yavaş olanları geride bıraktığını vurguluyor.
Raporda, “Ancak, hükümetler tarafından verilen taahhütler doğrultusunda bir elektrikli araç dağıtım seviyesini karşılamak için şarj ağlarının 2035 yılına kadar altı kat büyümesi gerekiyor” denildi. “Aynı zamanda, şarjdan kaynaklanan elektriğe olan daha fazla talebin elektrik şebekelerini aşırı zorlamadığından emin olmak için politika desteği ve dikkatli planlama şarttır.”
Raporla ilgili değerlendirmede bulunan IEA Direktörü Fatih Birol, “Elektrikli otomobillerin arkasındaki devam eden ivme, bazı pazarlarda diğerlerinden daha güçlü olmasına rağmen, verilerimizde açıkça görülüyor” dedi.
Birol, “Küresel EV devrimi, daralmak yerine, yeni bir büyüme aşamasına hazırlanıyor gibi görünüyor” dedi. “Pil üretimine yapılan yatırım dalgası, EV tedarik zincirinin otomobil üreticilerinin iddialı genişleme planlarını karşılamak için ilerlediğini gösteriyor.”
“Sonuç olarak, EV’lerin yollardaki payının hızla artmaya devam etmesi bekleniyor” dedi. “Yalnızca bugünün politika ayarlarına dayanarak, 2030 yılına kadar Çin’de yollardaki neredeyse her üç arabadan biri ve hem Amerika Birleşik Devletleri’nde hem de Avrupa Birliği’nde neredeyse beşte biri elektrikli olacak.”
“Bu değişimin hem otomobil endüstrisi hem de enerji sektörü için büyük sonuçları olacak” diye ekledi.
Handan Kazancı