Doğuş Otomotiv’in, Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporu yayınlandı. Raporda Doğuş Otomotiv’in 2018 yılında sürdürülebilirlik, toplumsal kalkınma ve daha yaşanabilir bir çevre için aldığı kararlar ile hayata geçirdiği uygulamalar yer alıyor.
Rapora göre, 2018 yılında yeni işe alımların yüzde 43’ünü kadınların oluşturduğu Doğuş Otomotiv’de Yönetim Kurulu’nda kadın yönetici oranı da yüzde 50’ye çıkartılarak “BIST Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu Endeksi’nde en yüksek puanı alan şirket oldu.
Şirket, etki alanı içinde önemli yer tutan Atık Yönetimi konusunda da önemli gelişmeler kaydetti. 2018 yılında akü geri kazanımıyla toplam 524 bin 550 kWh enerji tasarrufu sağladı.
Doğuş Otomotiv’in sektörün en uzun soluklu sosyal sorumluluk platformu Trafik Hayattır! 2018 yılında Trafik kurallarını çocuklara öğretmek amacıyla hazırlanan Pictoos karakteri ile sosyal medya kanallarında 8 milyon gösterim sağladı.
2009 yılında otomotiv sektöründe kendi segmentinde sürdürülebilirlik raporu yayınlayan dünyadaki ve Türkiye’deki ilk ve tek şirket olan Doğuş Otomotiv, 2018 yılı Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı. Raporda Doğuş Otomotiv’in 2018 yılında sosyal, çevresel, etik ve ekonomik alanlarda hayata geçirdiği performansları yer alıyor. 2014 yılında iştiraklerinin yanında yetkili satıcı ve servisleri ile tedarikçilerini de raporuna dahil eden Doğuş Otomotiv, 2018 yılında 18 tedarikçi ve 19 Yetkili Satıcı ve Servis performanslarını da rapora ekledi.
Doğuş Otomotiv İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, “Sürdürülebilirlik alanında öncü ve rol model bir şirket olmak için çaba harcıyoruz, bunun en büyük kanıtı da 10 yıldır aralıksız olarak yayınladığımız Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporu oldu” dedi.
Sürdürülebilirliği stratejik yönetim modeli olarak ele aldıklarını belirten Ali Bilaloğlu şunları söyledi: “Değişen Pazar koşullarının yanında, paydaşlarımızın beklentilerinin de evrildiği bir 10 yıl geçirdik. 2017’de bu doğrultuda üst yönetimin de katıldığı bir çalıştay düzenleyerek öncelikli odak alanlarımızı pazar koşullarına ve paydaş beklentilerine göre yeniden düzenledik. 2018 Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporumuz bu kapsamda güncellendi. Bundan sonraki hedeflerimizde ise, Volkswagen AG’nin olduğu kadar tüm otomotiv sektörü aktörlerinin de önümüzdeki yıllarda gündeminden düşmeyecek olan “sürdürülebilir mobilite” önceliklerimiz arasında yer alıyor. Tüm iş süreçlerimizde operasyonel mükemmelliğe ulaşmak ve bu alanda sektörel bir örnek olmak da hedeflerimiz arasında bulunuyor.”
12 bin 776 adet ağaca eş değer tasarruf
Doğuş Otomotiv 2018 yılında yaşanabilir çevre için de birçok uygulamayı hayata geçirdi. Atık yönetimi çalışmalarıyla, sadece kâğıt, karton ve ahşap atıkların geri dönüşümüyle 12 bin 776 adet ağacın kesilmesi ve bu sayede 255 bin ton karbondioksit salınımı engellendi. 2018 yılında akü geri kazanımıyla toplam 524 bin 550 kWh enerji tasarrufu sağlandı. Bu rakam, 2 bin 280 ailenin 1 aylık elektrik tüketimine eşdeğer. Çevre Yönetim Sistemi ile ilgili ön çalışmalar başlatıldı. Risk yönetimi ile ilgili yapılan çalışmalar kapsamında iklim değişikliği ve bağlı nedenlerden kaynaklanan risk modelleri süreçlere eklendi. Tedarikçilerin yüzde 42’sine çevresel konuların da içinde yer aldığı tedarikçi denetimleri yapıldı.
Trafik temalı video 8 milyon kez izlendi
Doğuş Otomotiv, kurumsal sosyal sorumluluk platformu Trafik Hayattır! ile binlerce kişiye trafik bilincini aşıladı. “Trafikte Çocuk Güvenliği” projesi, 2018 yılında da Trafik Hayattır! platformunun odak noktası olmayı sürdürdü. Emniyet Genel Müdürlüğü ile Ankara’da düzenlenen “Trafikte Çocuk Güvenliği” isimli zirveye yaklaşık 250 kişi katıldı. Zirvede trafikte çocuk güvenliği için anne ve babaların bilinçlendirilmesi, çocuklara trafikte ve pek çok alanda sınır koymanın sonuçları ve sağlıklı anne, baba, çocuk etkileşimi konularında bilgi aktarıldı. Trafik kurallarını çocuklara öğretmek amacıyla hazırlanan Pictoos karakteri ile yayınına başlanan 3 adet animasyon filmi, 2018 yılında da 11 film ile devam etti ve yaklaşık 8 milyon gösterim sağlandı.
6 yılda 40 dijital proje
Doğuş Otomotiv, dijital dönüşümü daha hızlı gerçekleştirmek ve dijital dönüşümü bir kurum kültürü haline getirmek amacıyla 2017 yılında şirket bünyesinde Dijital Dönüşüm Departmanı kurmuştu. Sürdürülebilir inovasyon ve dijital dönüşümü iş stratejilerinin temel hedefleri arasında sayan şirket 2025 yılına kadar 40 adet dijital dönüşüm projesini hayata geçirmeyi planlıyor.