Doğalgaz kullanımını desteklemek üzere düzenlenen Blue Corridor – Mavi Koridor 2019 Rallisi, bu yıl Türkiye’den start aldı. İpragaz’ın da LNG’li çekicisi ile katıldığı rallinin bu yılki rotası, sembolik olarak Nord Stream 2 ve Turk Stream doğal gaz boru hatlarının başlangıç ve bitiş noktalarına uzanacak.
Türkiye enerji sektörünün köklü ve öncü şirketi İpragaz’ın da LNG’li çekicisi ile katıldığı Blue Corridor – Mavi Koridor 2019 Rallisi, 29 Ağustos’ta Türkiye’den start aldı. Bu yıl Avrupa ve Rusya olmak üzere iki bölüme ayrılan rallinin bu yılki rotası, tematik bir rol üstlenerek; gelecekteki Nord Stream 2 ve Turk Stream doğal gaz boru hatlarının başlangıç ve bitiş noktalarını sembolik olarak birbirine bağlayacak.
İstanbul’dan başlayan Blue Corridor Rally 2019’un Avrupa bölümü, daha sonra Balkanlar üzerinden İtalya, Belçika, Avusturya ve Almanya rotasında ilerleyecek. Rallinin bu kısmı 20 Eylül’de, Nord Stream 2’nin Avrupa’da karaya çıkış noktası olan Almanya’nın Lubmin kentindeki düzenlenecek törenle tamamlanacak. Burada ralli meşalesi sembolik olarak Rusya bölümündeki katılımcılara geçecek.
Mavi Koridor 2019 Rallisi’nin Rusya kısmı ise Turk Stream’ın başlangıç noktası olan “Russkaya” gaz kompresör istasyonundan (Krasnodar Krai) start alacak. Daha sonra Nord Stream-2’nin başlangıç noktası olan Leningrad Oblastı’na ilerleyecek olan Mavi Koridor 2019 Rallisi, 3 Ekim’de St. Petersburg Uluslararası Gaz Forumu – 2019’da tamamlanacak.
58 yıllık köklü geçmişi ile İpragaz’ın her alanda olduğu gibi LNG alanında da öncülük ettiğine vurgu yapan İpragaz CEO’su Eyüp Aratay, şöyle konuştu:
“2005 yılından bu yana öncülük ettiğimiz Dökme LNG pazarının en önemli aktörlerinden biriyiz. Yine Türkiye’de ilkler arasında yer alarak, geçtiğimiz yıl ilk fabrika çıkışlı doğalgaz yakıtlı çekiciyi filomuza kattık. Bizim filomuza kattığımız fabrika çıkışlı olarak sadece LNG yakıt kullanan çekicinin motoru, 460 beygir güç üretiyor ve ciddi bir yakıt ekonomisi sağlıyor. 90.000 kilometre gibi uzun bakım aralığıyla bir başka benzersiz tasarruf avantajı sunan bu çekiciler, sahip oldukları çift yakıt deposu ile 1.600 kilometre menzile sahip. Bunların yanı sıra LNG’li araçlar, dizel yakıtlı muadillerine oranla %99 daha düşük partikül ve %90 daha az azotdioksit (NO₂) salınımı gerçekleştiriyor. Bununla birlikte biyometan kullanımına da olanak sağlayan bu araçlar, 71 desibelin altında sessiz çalışma ile gürültü kirliliğine de yol açmıyorlar. Dolayısıyla LNG’nin ağır ticari araçlarda yakıt olarak kullanımı, muadili dizele göre her açıdan oldukça avantajlı. Tüm bu özellikleri ile LNG’li araçlar, başta lojistik ve taşımacılık olmak üzere ağır ticari vasıtaların kullanıldığı tüm sektörlere rahat bir nefes aldıracak.
İpragaz olarak, 1996 yılında Türkiye’nin ilk resmi ruhsatlı otogaz istasyonunu açmasından bu yana yaklaşık 5 milyar litrelik otogaz satışı gerçekleştirmiş, bugüne kadar yaklaşık 140 milyon araca yakıt ikmali yapmış, bu alanda da engin bir tecrübeye ve önemli bir uzmanlığa sahip bir markayız. Türkiye enerji sektörünün köklü ve öncü şirketi olarak, tüm bu tecrübemiz ve uzmanlığımızla; Türkiye’de ağır ticari araçlarda doğalgaz kullanımı ve gelişimi konusunda da öncü ve aktif bir rol üstlenmeye hazır olduğumuzu net bir şekilde belirtmek isteriz. Bu doğrultuda, ülkemizden start alan ve gaz endüstrisi, taşımacılık şirketleri, araç üreticileri temsilcilerini, yetkililer ve uzmanları bir araya getiren böylesine güzel bir organizasyonun içinde yer almak, katkı sağlamak da bizler için ayrı bir önem ve mutluluk taşıyor.”