Tesla Kasım ayında 75.000 yaşına girdi. “Supercharger” hızlı şarj cihazı açıldı. ABD’li elektrikli otomobil üreticisi, Avustralya’nın Tazmanya kentinde yeni bir istasyonun faaliyete geçmesinin ardından şirketin şarj istasyonları ağı için son dönüm noktasını bildirdi. 75.000. Sütun özel bir renk olan “Buzul Mavisi”ne sahipken, diğer cihazlar en son süper şarj cihazı neslinin olağan beyaz ve siyah görünümüne sahip.
Tesla hızlı şarj istasyonlarının sayısı son dört buçuk ayda 5.000 adet arttı. Temmuz ayı başında şirket 70.000’inci rakamı duyurdu. Supercharger hızlı şarj cihazları dünya çapında açıldı. Bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce, Ekim 2024’ün ortalarında Tesla, 60.000’den fazla “Supercharger” hızlı şarj cihazını sunacağını duyurdu. Gruba göre ağ, dünyadaki en büyük hızlı şarj altyapısı ve Avrupa’nın en kapsamlı halka açık hızlı şarj sistemidir.
Avrupa için en son rakamlar zaten yaklaşık bir buçuk yıllık. Mayıs 2024’te 30 Avrupa ülkesinde 1.100’den fazla noktada 14.000’den fazla Supercharger’ın bulunduğu söylendi. Almanya’da 200’den fazla noktada 3.600’den fazla süper şarj cihazı bulunmaktadır. Ağın yüzde 99’undan fazlasına artık Tesla olmayan araçlar erişebiliyor ve yakın gelecekte daha fazla süper şarj cihazı eklenecek.
Avustralya’nın Tazmanya kentinde 75.000 küresel Supercharger gönderisini Tesla Glacier Blue sürümüyle kutluyoruz.https://t.co/st1MgMGK3W pic.twitter.com/srW2Vqh6rv
– Tesla Şarjı (@TeslaCharging) 19 Kasım 2025
Tesla, 2023’ten beri dördüncü nesil Süper Şarj Cihazlarını kullanıyor. “V4” cihazları, ortasında bir kesik olmayan, kırmızı yerine siyah vurgu rengine sahip yeni, daha yüksek bir tasarım ve ilk kez dışarıya takılan daha uzun bir şarj kablosuyla karakterize ediliyor. Şarj gücü teorik olarak 350 kW’a kadardır. Önceki nesil, şu anda Almanya’da mevcut Tesla elektrikli otomobillerinin desteklediği en yüksek şarj gücü olan maksimum 250 kW’a sahip. Yalnızca Amerika’da satışa sunulan Cybertruck, 300 kW’ın üzerinde en hızlı şarjı gerçekleştirebiliyor.
Tesla, şarj ağını 2012’den beri, Almanya’da ise 2014’ten beri inşa ediyor. Başlangıçta bu ağ yalnızca kendi müşterilerimizin erişimine açıktı, ancak artık diğer üreticilerin elektrikli arabaları da neredeyse tüm süper şarj cihazlarına bağlanabiliyor.
Bu ay Tesla, Avrupa’daki Supercharger istasyonlarını kullanmak için ödeme olarak şarj kartlarını kabul etmeye başladı. Bu, Tesla uygulaması aracılığıyla dolaylı olarak mümkün oluyor. Yenilik, kullanıcıların Tesla uygulamasında çeşitli şarj kartlarını saklayabileceği anlamına geliyor. Faturalandırma daha sonra uygulamada önceki kredi kartı yerine şarj kartı üzerinden gerçekleştirilir.
Yine Kasım ayında Tesla, Supercharger konumlarından gerçek zamanlı verileri Google Haritalar ile paylaşacağını da duyurdu. Kullanıcılar, bir istasyonda mevcut durumda kaç şarj alanının bulunduğunu görmek için harita uygulamasını kullanabilir.
Otomobil Dergisi Almanya
Automobile Magazine-Germany






















