IEA başkanı: Petrol fiyatlarını önemli ölçüde etkilemesi pek olası değil

®
Çok Okunanlar

Sürdürülebilir inovasyon Formula 1’den motorunuza nasıl taşınıyor?

PETRONAS Madeni Yağlar mühendislerinin analizi... Yeni bir Formula 1 (F1) sezonu daha başladı ve 20 pilot bir kez daha dünya...

OMODA, Dünya Gençliğinin SUV’da Yeni Modası Oldu

OMODA Üretim Kalitesi ve Teknolojisiyle Avrupalı Kullanıcıların da Güvenini Kazandı! Çinli SUV markası OMODA, sektördeki yükselişini hızla sürdürüyor. Yenilikçi tarzı ve...

Renault ve Dacia, mayıs ayında cezbeden kampanya

Renault ve Dacia, mayıs ayına özel olarak yayınladığı birbirinden özel kampanyaları ile dikkat çekmeye devam ediyor. Renault marka modellerde...

ZF 2023 Yılında Rekor Satış Gerçekleştirdi

Almanya merkezli teknoloji şirketi ZF satışlarını 46.6 milyar Euro’ya yükseltti ve 2023 mali hedeflerine ulaştı. 2022 yılında satışlar 43.8...

Orta Doğu’daki gerginliğin, kilit üreticiler çatışmaya girmedikçe petrol fiyatlarını artırması pek olası değil: IEA başkanı

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı, mevcut fiyatların 90 dolar civarında seyretmesinin, OPEC+’nın fiyatları yüksek tutma stratejisi doğrultusunda üretimi kasıtlı olarak kısmasına bağlanabileceğini söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) başkanına göre, Orta Doğu’daki artan gerilimlerin, kilit üreticiler doğrudan dahil olmadıkça petrol fiyatlarını önemli ölçüde etkilemesi pek olası değil.

Fatih Birol, İstanbul’da Anadolu Ajansı’na verdiği röportajda, Orta Doğu’daki arz risklerinden ziyade, OPEC+ petrol kesintisi politikasının piyasa temellerini yönlendirdiğini açıkladı.

Birol, “Bir veya daha fazla büyük petrol üreticisi ülke çatışmaya doğrudan dahil olmazsa, fiyatların çok yüksek seviyelere çıkacağını düşünmüyorum” dedi.

Bu ayın başlarında, uluslararası gösterge Brent ham petrolünün fiyatı, İsrail ile İran arasındaki artan gerilimin ortasında Ekim 2023’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak varil başına 90 dolar eşiğini aştı.

Petrol fiyatları şu anda küresel piyasalarda 90 dolar civarında seyrediyor ve Birol, bunun Türkiye de dahil olmak üzere enflasyonist baskılara katkıda bulunarak dünya çapında birçok ülke için ciddi bir risk oluşturduğunu söyledi.

Bununla birlikte, petrol talebinin 2022 ve 2023’te son iki yıla kıyasla nispeten düşük olmasına rağmen petrol fiyatlarının bu kadar yüksek olmasının nedeninin, grubun petrol fiyatlarını yüksek tutmak için izlediği bir politika olan OPEC+ ülkelerinin petrol üretimini kasıtlı olarak azaltmasından kaynaklandığını açıkladı.

Küresel talebin marjinal olarak günde yaklaşık 1 milyon varil (bpd) arttığını ve üretimin bu talep seviyesini karşılamak için yeterli seviyede olduğunu söyledi.

Ajansın 2024 için aylık petrol piyasası raporunun son baskısı, küresel üretimin 770.000 varil/gün artarak 102,9 milyon varile yükseleceğinin tahmin edildiğini gösteriyor.

OPEC+ dışı üretim günde 1,6 milyon varil artarken, OPEC+ arzı gönüllü kesintiler devam ederse 820.000 varil düşebilir.

Raporda, “Küresel petrol talebi büyümesi şu anda bir yavaşlamanın ortasında ve bu yıl 1,2 milyon varil/güne ve 2025’te 1,1 milyon varile gerilemesi ve bu on yılda tüketimde bir zirve görmesi bekleniyor” denildi.

Piyasada daha sıkı bir arz-talep dengesi beklenirken, talep artışının ABD, Brezilya, Kanada ve Guyana gibi OPEC+ üyesi olmayan ülkelerden gelen hacimlerle karşılanacağı tahmin ediliyor.

Firdevs Yüksel ve Handan Kazancı

Son Haberler

Petrol arz endişelerinin etkisiyle yükseldi

Cuma günü, dünyanın en büyük petrol tüketicileri arasındaki talep umutları ve Kanada'daki orman yangınları nedeniyle arz endişelerinin etkisiyle yükseldi. Uluslararası...

Diğer Haberler