Test Sürüşü: Yeni Hyundai ELANTRA SMART

®
Çok Okunanlar

Renault’dan Ağustos ayında sıfır faiz

Renault, Ağustos ayında da avantajlar sunmaya devam ediyor. Renault’nun 2021 model otomobillerinden Yeni Taliant'ın sınırlı sayıdaki Touch 1.0 Turbo X-tronic...

Suzuki Baharı Akıllı Hibrit Modelleriyle Karşılıyor

Suzuki, sahip olduğu “Suzuki Akıllı Hibrit Teknolojisi” ile Türkiye pazarına sunduğu, verimlilik ve güvenlik konusunda iddialı hibrit araç modellerine...

D Expert İzmir’deki İkinci Şubesini Bornova’ya Açtı

Türkiye'nin önde gelen oto ekspertiz firmalarından biri olan D Expert, İzmir'deki ikinci şubesini Bornova’da hizmete açtı. Güvenilirliği ve tarafsızlığıyla...

Mercedes-Benz Türk StartUP 2019 kazananları Almanya’da

2019 yılının Mart ayında başlayan ve Temmuz ayındaki ödül töreniyle son bulan Mercedes-Benz Türk StartUP yarışmasında ilk 10’a seçilen...

Yazar: Özgür Sunay – Fotoğraf: Yaşar Alkan 

Hyundai Assan “Sedan Ruhu, Cazibesini Buldu” sloganıyla satışa sunduğu Yeni Elantra’nın Smart modeli ile Kaz Dağlarına doğru Kış günü gece buz ve don olan tepe virajlı kar ile kaplı yollardan Balıkesir’e iniyorduk… İlk defa gittiğim bu yol Balıkesir Tem Kuzey yolu çıkışı. Kocaoba, Çamlı bahçe, Hüseyin bey obası, Kara dönek deresi, Gelin deresi, Havran çayı, Havran ve Edremit’e varıyoruz. Gece saat 01.00-02.00 suları Kar ve yolu açmak için iş makinaları tüm askeri, jandarması, belediye araçları yolda, birden bastıran yüksek rakımda oluşan kardan dolayı dağda mahsur kalan araçlara ve askerlere yardım için çalışılıyor. Hyundai Elantra Smart aracımızın üzerinde “Pirelli SOTTOZERO” en iyi Kış lastiklerinin olması bizi yola ve sürüş MACERAMIZA bağladı diyebiliriz. Virajlı yollarda kar üzerinde gece iyi iş çıkardı.

İlk defa 1990 yılında tanıtılan ve akabinde satışa sunulan Hyundai ELANTRA, 30 yılda 15 milyon adetten fazla satış adeti ile markanın en çok satılan ve aynı zamanda en popüleri olan ELANTRA, yepyeni tasarım özellikleri ve ayrıştırıcı görünüşüyle oldukça dikkat çekici bir tasarıma sahip.

Hyundai ELANTRA, şimdi de yedinci nesliyle tüm zamanların daha sportif ve aynı zamanda farklı bir tasarım çizgisine sahip sedan araç olma özelliği ile sınıfının en uzun ve geniş araçlarından biri konumunda.

CN7 model kodlu Yeni ELANTRA, sıra dışı şekillere ve dokulara dayanan, Hyundai’nin Parametrik Dinamik adını verdiği yeni tasarım kimliğini yansıtıyor. Otomotiv dünyasında tüm araçların neredeyse birbirine benzediği bir dönemde daha agresif, daha sportif ve aynı zamanda daha farklı bir tasarım felsefesi benimseyen Hyundai, böylelikle geleneksel tasarımlardan sıkılan otomobil severlerin ilgisini çekmek istiyor. Bu bağlamda, pek alışılmadık sert hatların yer aldığı otomobilde” Parametrik Dinamik” adı verilen yenilikçi bir dizayn felsefesi var. Bu felsefe, tasarımın amacı ve çözümü arasındaki ilişkiyi birlikte tanımlayan ve kodlayan, algoritmik düşünceye dayanan bir süreç olarak dile getirilmiş.

Parametrik Dinamik tasarımı basitçe tanımlamak için; tek bir noktada üç çizginin buluşması anlamına geldiğini söylemek gerekiyor. Böylelikle, araç üzerinde üç ana hat bulunurken, özellikle kapılarda ve arka çamurluklarda yer alan sert geçişler, aracın tüm dinamizmini ön plana çıkarmayı başarmış.

Bu tasarım dili, Yeni ELANTRA’da farklılık isteyenlerin tüm beklentilerini en cesur şekilde karşılarken; bir başka deyişle, geçtiği her yerde tüm bakışları üzerinde toplamayı da başarıyor.

Geniş kademeli yeni tip ızgara ve entegre farlar, otomobilin olduğundan daha geniş görünmesini sağlıyor. Ayrıca, tamponda yer alan rüzgar kanalları sayesinde sürtünme katsayısı da önemli ölçüde azaltılmış.

Bu sayede aracın aerodinamizm artarken aynı zamanda yakıt ekonomisi de elde edilmesi sağlanmış. Önden arkaya doğru uzanan sert geçişler ise tekrar ön kapılarda birleşmeye başlıyor. Arka taraftaki uzunlamasına konumlandırılan stop lambalar ise sağ ve sol tarafta gövdeye doğru uzanmaya başlıyor. Yandan bakıldığında Z şeklinde bir forma kavuşan arka tasarım, bagaj kısmında da daha fazla yükleme alanı oluşmasını sağlamış.

Dört kapılı bir coupe havası sunan bu yeni tasarım, parlak siyah tampon difüzörüyle de şık görünüşünü destekliyor. Ayrıca, H formunu oluşturan LED arka lambalar da bagaj kapağı boyunca uzanarak özellikle gece sürüşlerde muazzam bir görsellik sunuyor.

Hyundai mühendisleri ve tasarımcıları, Yeni ELANTRA ‘yı dört kapılı bir coupe görünümüne dönüştürmek için altıncı nesle göre daha uzun, daha alçak ve daha geniş bir form tercih ederek; Yeni ELANTRA’nın toplam uzunluğunu 30 mm ve dingil açıklığınıda 22 mm toplam genişlikte ise 25 mm artış sağlanmış. Yükseklik 10 mm alçalırken ön kaput ise neredeyse 50 mm geriye doğru kaydırılarak bu değişiklikler aracın tasarım çizgilerini önemli ölçüde değiştirirken kabin içerisinde de daha geniş ve ferah bir alan sağlanmaya çalışılmış.

Sürücü odaklı kokpit, sürüş hissiyatını ve heyecanını zirveye taşırken sadelikle gelen zariflik de bir diğer önemli unsur olarak dikkat çekiyor. Yeni tip direksiyon simidi ve dijital ekrandan oluşan göstergeler de bu yapıyı destekliyor. Yeni estetik çizgiler, aracın iç mekanında da tüm tabuları yıkan bir düzeyde karşımıza çıkıyor.

Hyundai modellerinden daha farklı bir ambiyans sergilemeye başlıyor. Yani dışarda olduğu gibi kokpitteki şıklık da ELANTRA’nın rakiplerinden daha cüretkâr olmasını sağlamış.

“Etkileyici koza” iç düzeni, sürücüyü bir uçak kokpiti gibi sarıyor. Alçak ve geniş çizgiler, kapıdan orta konsola kadar uzanıyor. Alçak ve geniş bu tarz, aynı zamanda otomobile geniş bir iç alan sağlıyor. Uyumlu bir şekilde birbirine bağlanmış 10,25 inçlik iki ekrandan oluşan geniş bilgi ekranı ve gösterge, otomobilin fütüristik hissini artırmayı başarıyor.

Açılı dokunmatik ekran, sürücünün görmesi ve kontrol etmesi için son derece kullanışlı bir yere konumlandırılmış. ELANTRA’nın sürücü koltuğundayken otomobili saatlerce kullanmak için hissedilmesi gereken tüm duygular, yeni estetik çizgilerle birleşiyor. Hyundai tasarımcılarının bir diğer amacı; otomobilin içindeyken sürücüsünü özel hissettirmek. Bu yüzden, sürücü tarafı ile sağ yolcu koltuğu arasında kokpite doğru paralel uzanan bir tutamaç bulunuyor ve tüm kokpit tamamen sürücüye doğru bir şekilde konumlandırılmış. Separatör özelliği bulunan bu tutamaç, araca premium bir izlenim de kazandırıyor. Ayrıca tamamen yeni tasarım ürünü şık koltuklar da sportiflik seviyesini zirveye çıkarıyor. Vücudu saran yüksek kafalıklara sahip koltuklar, yarış veya süper spor otomobillere gönderme yapıyor. Siyah, bej ve açık gri olmak üzere üç farklı renk seçeneği ile sunulan bu koltuklar, en üst donanım seviyesi Elite Plus’ta karşımıza deri olarak çıkıyor. Vites topuzu, elektronik park freni ve diğer butonlar da diğer Hyundai modellerinden daha farklı bir şekilde hazırlanmış.

Hyundai ELANTRA, tasarımı ve estetik iç mekanıyla C sedan segmentinde fark yaratırken aynı zamanda ailelerin geniş bagaj ihtiyacını da rahatlıkla karşılıyor. Bagaj hacmi, bir önceki jenerasyona göre 16 litre daha fazla alan sunarak tam 474 litreye çıkıyor. Arka sıradaki diz mesafesi de yine bir önceki modele göre 58 mm daha fazla. Yani rahat bir yolculuk için toplam 964 mm’lik bir değer sunuyor.

Hyundai’nin üçüncü nesil araç platformu, Yeni ELANTRA’nın genel tasarımını, güvenliğini, verimliliğini, gücünü ve sürüş performansını önemli ölçüde geliştiriyor. Yeni ELANTRA, K3 adlı platform sayesinde daha hafif ve daha iyi bir yakıt ekonomisine sahip. Bu platform aynı zamanda, mühendislerin daha çevik yol tutuşu için ELANTRA’nın ağırlık merkezini düşürmesine de olanak tanıyor.

Olası bir çarpışma anında çok katmanlı bir yapıda olduğundan güvenliği de artırıyor. K3 platformu, rahatlıkla uzatılıp genişletilebiliyor. Böylece, diğer segmentlerdeki modellerde de kullanım imkanı sunuyor. Estetik açıdan farklı bir duruş sergileyen ELANTRA’nın süspansiyon sistemi de konfora yönelik. Geliştirilmiş süspansiyon montaj yapısı sayesinde hem dinamizm hem de üst düzey sürüş konforu elde ediliyor.

Hyundai ELANTRA’nın sürüş performans hedefi, kullanması heyecan verici ve eğlenceli bir otomobil olmak. Yeni platform ve modern güç aktarma organlarını birleştirerek tepkileri önemli ölçüde iyileştiren mühendisler, otomobilin sürücünün kullanım tarzına göre hızlı bir şekilde yanıt vermesine de olanak sağlamış.

Yeni ELANTRA, otoyolda ve şehir içinde son derece sessiz ve sağlam bir sürüş özellikleri ile; Ayrıca çevik sürüş dinamikleri, dört farklı sürüş moduyla Eco, Normal, Sport ve Smart kullanıcısına farklı sürüş zevkleri sunuyor.

Yeni Elantra Smart, 1.6 litre atmosferik beslemeli motora ve CVT şanzımana sahip. Yakıt ekonomisi ve optimum verimlilik vaadeden bu motor, 123 beygir gücünde. Üstten çift eksantrikli motor, çok noktadan enjeksiyonlu yakıt püskürtme sistemi (MPI) özelliğine sahip.

Türkiye’de “Style”, “Style Comfort”, “Smart”, “Elite” ve “Elite Plus” olmak üzere beş farklı donanım seviyesiyle satılan otomobilin, teknolojik özellikleri de en az tasarımı kadar iddialı. Dual LED farlar, LED gündüz sürüş farları, uzunlanmasına yerleştirilen H formundaki LED arka lambalar, açılabilir tavan, 17 inç alüminyum alaşımlı jantlar, elektronik park freni, akıllı hız sabitleyici, kablosuz şarj sistemi, yağmur sensörü, ön çarpışma uyarı sistemi, şeritte kalma ve takip uyarı sistemi ve 10.25 inç bilgi ekranı, Yeni ELANTRA’nın en önemli donanımlarını oluşturuyor.

Ayrıca, ELANTRA’da sunulan kablosuz Android Auto ve Apple Car Play özellikleri de 10.25 inçlik bilgi ekranıyla kombine bağlantı özelliği sunuyor. Elite Plus donanım seviyesinde sunulan 8 hoparlörlü Bose ses sistemi de müzik tutkunu kullanıcıların en beğendiği özellik.

Test Sürüşü Eksiklikler ve Araç ile İlgili Genel Yorum:

Yeni Hyundai Elantra Smart farklı sürüş modları ile eğlenceli ve sportif aynı zamanda ECO sürüş modu tanıyor. Bu sebeple beğenimizi kazandı. Aynı zamanda aracın en iyi sürüş modu Normal mod olarak diyebiliriz. Yeni Hyundai Elantra’da el ile açılan bir sunroof kapak örtüsü yer alıyor. Aynı zamanda yine sürücü koltuğunda ve yolcu koltuklarında maalesef elektrikli ve otomatik ayarlanabilen fonksiyonel bir yapı bulunamadı. Koltuklar manuel şekilde ayarlanmaktadır. Yine yeni Elantra Smart’ta deri döşeme koltuk yapısında özellikle kış şartlarında elektrikli ısıtmalı koltukları da bulunmuyor. Aracın sağ sürücü camı otomatik açılıp kapanabilir iken ön yolcu cam açma-kapatma manuel olarak çalışıyor. Aracın tasarım ve şasi yapısı itibarı ile doğru lastikler takılı iken yol tutuşu gayet iyi. Fafkat, yüksek hızlarda ve rüzgarlı havalarda aracın ön tarafında kaput ve motor kısmında yoğun bir sallantı ve gidip gelme oluyor. Aracın önden kayma eğilimleri çok yüksek boyutta. 140-150 km hızlarda rüzgarlı havalarda ön tarafı Yolda tutmaya çalışmak, rüzgarlı havada uçağı dengede tutmak gibi benzetiyorum.  Araç oldukça konforlu ve yol sizi yormuyor bu artı. Araç yüksek hızlarda takribi 180km hız ile yorulmadan uzun süre yol alabiliyor. Fakat daha yüksek sür’atlere çıkması ve ivmelenmesi motoru bakımından zor gözüküyor. İlk kalkış hızlanması ağır olan bir araç için atik ve çok hızlı olmasının yanı sıra 150 ve 180 km ‘lere ulaşmak için ivmelenmesi yüksek devirlerde biraz daha ağır olmakta. Fakat devrini yakaladıktan sonra aynı hızda uzun süre gidebiliyorsunuz.  Aracın Bose müzik sistemi ses kalitesi çok çok iyi. Aracın şanzımanı ve vites geçişleri manuel olarak acil vites küçültmelerde başarılı. Fakat araçta direksiyonda F1 vites pedalları da olmalıydı. Aracın uzun yolda ortalama test yakıt sarfiyatı 8.0 litre.

 

 

Diğer Haberler

MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş

MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş, otomotiv sektörüne dair 2024 yılı değerlendirmelerini ve 2025 beklentilerini anlattı. Çağdaş, yılın ilk çeyreğinde öne çekilmiş bir taleple karşılaştıklarını, yerel...

Japon otomobil üreticileri Honda ve Nissan birleşmeyi değerlendiriyor

Nissan'ın yüzde 24,5'lik hissesine sahip olan Mitsubishi de mutabakat zaptını imzalarken, yeni oluşturulacak gruba katılmayı ocak ayı sonuna kadar değerlendirecek. Şirketler, Haziran 2025'e kadar birleşme...

VIDEO: YETX AMFİBİK ARAÇ İLE SUDA VE KARADA ÖZEL TEST SÜRÜŞÜ….

Ankara - Gölbaşı / Mogan Gölü Yetx Test Sürüşü ayrıntıları ve yorumlarımız kısa bir zaman içerisinde sitemizde detayları ile beraber yeni sayımız dergimizde yayında olacaktır......

Yeni Transporter İncelemesi: Özellikleri ve Fiyatları

Hem ticari hem de bireysel kullanımda sürücülerin beklentilerini karşılamak için geliştirilmiş yeni Transporter üstün özelliklere sahip bir araçtır. Volkswagen’in yenilikçi anlayışını yansıtan bu model;...

Volvo XC90 Danimarka ile İsveç arasında yapılan bir test sürüşünde

Volvo XC90, amiral gemisi SUV için konfor ve teknoloji... Büyük SUV Volvo XC90 üçüncü nesline ulaşıyor ve Çinli Geely grubuna ait İskandinav markasının tipik DNA'sını...

Petrol fiyatları pazartesi günü düşüş kaydetti

Petrol fiyatları, Orta Doğu'da ateşkes görüşmelerinin olumlu sonuçlanabileceği beklentileri ve dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'de ekonomik yavaşlamaya işaret eden verilerle pazartesi günü düşüş...

Petrol Ofisi Grubu CEO’su Mehmet Abbasoğlu

Petrol Ofisi Grubu CEO'su Mehmet Abbasoğlu, 14. Türkiye Enerji Zirvesi açılışında konuştu.. Türkiye enerji sektörünün en önemli buluşma noktalarından biri olan Türkiye Enerji Zirvesi, Petrol...