Türkiye’de otomotiv tedarik sanayi temsilcilerinin faaliyet gösterdiği tek global kümelenme organizasyonu TOSB (Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi), dünyada yaşanan ekonomik gelişmeler ışığında sanayicilerin oluşturması gereken yol haritaları adına önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Bu kapsamda düzenlenen TOSB Ekonomi Zirvesi’nde küresel riskler, enflasyon ve kurda yaşanan gelişmeler ile birlikte sanayicilerin problemleri mercek altına alındı. Alanında uzman isimlerin katıldığı organizasyonda; yaşanan gelişmeler doğrultusunda birçok risk ile fırsatı da beraberinde getiren yeni bir dünya düzeninin şekillendiği belirtilerek, bu yeni dünyada Türkiye’nin nasıl konumlanacağının önemine dikkat çekildi.
Türkiye’nin yanı sıra dünyanın da örnek endüstri parkları arasında yer alan TOSB (Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi), önemli bir zirveye daha ev sahipliği yaptı. Bu kapsamda düzenlenen TOSB Ekonomi Zirvesi’nde küresel riskler, enflasyon ve kurda yaşanan gelişmeler ele alındı. Zirvede; bu yılın ikinci yarısına ilişkin ekonomik öngörüler ve otomotiv sektöründeki olası önlemler tartışıldı. Enerji konusunda sanayicilerin atabileceği adımlar, teknolojik dönüşümlerin nasıl okunması gerektiği gibi konular da zirvenin dikkat çekici başlıkları arasında yer aldı.
“Biz üretiriz, üretmek zorundayız. Bizim disiplinimiz bu.”
Zirvenin açılışında konuşan TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu “Şimdilerde enerji krizi yaşıyoruz, tedarik zinciri başlı başına bir problem. En önemli sorunlarımızın başında da maliyetlendirme var. Biz otomotivciler üretiriz, üretmek zorundayız. Bizim disiplinimiz bu. Makro düzeyde de şirketlerimizi en iyi şekilde yönetmeli, giderlerimizi minimuma indirmeliyiz. Dünya genelinde yaşanan olayların etkilerini nasıl yönetebileceğimizi de bu zirvede bulmaya çalışacağız” diye konuştu.
“Dikkatli olmalıyız, ekonominin gidişatını iyi takip etmeliyiz”
Zirvenin açılış konuşmasını yapan TOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Alper Kanca, “Çok zor günlerden geçiyoruz. Önceden bu toplantı salonunda maske ile oturuyorduk. Şimdi ise bir çoğumuz maske takmıyoruz. Ama bu kez de savaş denilen bir bela ile karşı karşıyayız. ‘Otomotiv sektöründe çip krizi bitti’ diye düşünüyorduk, bitmedi. Araç alacak insanlar var ama Türkiye’de de yurt dışında da araç yok. Dolayısıyla üretim adetleri oynuyor. ‘Pandemi bittiğinde her şey güzel olacak’ diye düşünüyorduk olmadı, bir süre daha olmayacak gibi… Dikkatli olmalıyız, ekonominin gidişatını iyi takip etmeliyiz. Önümüzdeki günler, hareketli günler olacak” dedi.
“Farklı bir dünyaya doğru gidiyoruz, bunu iyi okumalıyız”
Açılış konuşmalarının ardından “Türkiye ve Dünya Ekonomi Paneli” düzenlendi. Moderatörlüğünü İnfo Yatırım’ın Kurumsal İletişim Direktörü Mine Uzun’un üstlendiği panelde konuşan Trakya Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, “Şu an büyük bir belirsizlik var. Düşünmediğimiz, buna ‘kur riski’ ya da ‘siyah kuğu’ diyelim, bu tür şeyler çıkıyor. Pandemi… Çin hala kapanma uyguluyor. Rusya-Ukrayna savaşı… Farklı bir dünyaya doğru gidiyoruz, bunu iyi okumalıyız” açıklamasını yaptı. Pandemi ile birlikte tedarik noktasında ülkelerin altyapı sistemlerindeki sorunların gözler önüne serildiğini anlatan Uzunoğlu, “Dünyada yeni bir altyapı modeli gelişti, entegre alanlar yaratılmaya çalışılıyor. Biz ise lego sistem dediğimiz, birbirine geçmeli sistemi yapamadık. Uzakdoğu’dan gelen malların pahalı olması ise Avrupa’ya ürün ulaştırma konusunda önümüzü açtı” dedi. “Şu anda korkumuz emtia fiyatlarının yüksek kalmaya devam etmesi” ifadelerini kullanan Uzunoğlu, “Dünya ekonomisinde pandemi öncesi soruna doğru gidiyoruz. Yani yavaşlayan ekonomi, yatırım isteksizliği ve bir taraftan da enflasyon. Buna stagflasyon diyoruz. Bu tabloda ihracatımızda da sıkıntılar yaşanabilir. Ama otomotiv açısından Rusya ve hinterlandı önemli” diye konuştu.
“Enflasyon kısa vadede bir sorun…”
Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ise “Zorlu bir süreç bizi bekliyor. Dünya, birçok konuyu resetlemeye, sıfırlamaya çalışıyor. İklim değişikliğinden borçlara ve jeopolitik gelişmelere kadar… Dünya, bildiğimiz dünyadan farklı bir yöne evriliyor. Türkiye orada nerede olacak, nasıl konumlanacak gibi soruların yanıtlarını belirlememiz lazım” bilgilerini verdi. “Türkiye’deki enflasyonun süreci, bir-iki yıl içinde hızlı bir düşüşe girmeye aday” ifadelerini kullanan Aslanoğlu, “Türkiye’de TÜFE enflasyonunun önümüzdeki aylarda da yükselmeye devam edeceği öngörülüyor. Ama yeni şoklar yaşamazsak Ocak-Şubat aylarında hafif hafif gerileme başlayabilir. Enflasyon kısa vadede bir sorun ama dezenflasyon döneminde nasıl bir iş dünyası olacağına hazırlıklı olmalıyız. Enflasyonun düştüğü bir dünyada fiyat ayarlaması değil, verimlilik, teknoloji, eğitim gibi konular ön plana çıkacak” dedi.
“Şirket hesaplarınıza dönün, kırmızı çizgilerinizi kontrol edin”
Etkinliğe online olarak katılan Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin ise şirket sahiplerine tavsiyelerde bulundu. Prof. Dr. Alkin, “Şirket hesaplarınıza dönün, kırmızı çizgilerinizi kontrol edin. Nerelerde taşmışsınız? Finansal kaynaklarınızı verimli kullanıyor musunuz? Şirketinizi birkaç nesil daha ileriye getirebilecek misiniz? Önemli olan bu” açıklamasını yaptı.
“Enflasyonist ortamın en iyi savunma araçları…”
Hedef Portföy Genel Müdürü Ercan Güner de yatırım konusunda açıklamalara bulundu. Güner, “Enflasyonist ortam için herkesin bir çözüm önerisi var. Değerli metaller bunlardan biri… Bunlar emtialar, gayrimenkul, döviz de olabilir. Her birinin kendi içinde bazı sıkıntıları var. Bence en az risk ise hisse senetlerinde. Enflasyonist ortamın en iyi savunma aracı bence hisse senedidir. Ayrıca önerdiğimiz fonlar da var” dedi.
“Şirketlerinizin MR’ını üçüncü bir göze çektirin”
İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz ise yatırımcılara tavsiyelerde bulundu. Yılmaz, “Kur riski almayın, parite riski almayın. Bu tür durumlar bazı fırsatları da barındırır. Bunlar ise; teknolojiye, Ar-Ge’ye yatırım, insan kaynağına yatırım, pazar çeşitlendirilmesi gibi pek çok alanı kapsıyor. Mümkünse şirketlerinizin MR’ını üçüncü bir göze çektirin. Nerelerde kuvvetlisiniz, nerelerde güçsüzsünüz, görün. Pozitiflerin sayısını artırırken, negatifleri azaltın” ifadelerini kullandı. BTS Gelen Müdürü Nadi Tanca da dijital dönüşüm ve bu konu bağlamında yaşanan gelişmelere değindi. Tanca, “Sanayicilere önerim; mümkün olduğu kadar bilgi işlem alt yapınızı buluta taşıyın, maliyet avantajı sağlayın ve her zaman en son teknolojiyi en iyi fiyata kullanın” dedi.