Akıllı tarım çiftçinin gider kalemlerini azaltırken, verimliliği ve karlılığı artırıyor.
Teknolojinin hızlı gelişimi ile doğru orantılı değişen trendler, birçok sektörde olduğu gibi tarımda da etkisini gösteriyor. Dünyanın artan nüfusu ile birlikte çoğalan talepler, bu alandaki çalışmaların artması ve hızlanmasını zorunlu kılıyor. Bununla birlikte tarımda verimliliği artırırken doğanın sürdürülebilirliğine katkı sağlama konusu da gelecek için büyük önem taşıyor.
Endüstri 4.0 ile başlayan dijitalleşme, Tarım 4.0’ın dönüşümüne de zemin hazırladı. Yeni teknolojilerin tarımın hizmetine sunulmasıyla başlayan süreç, Tarım 5.0’ın da yolunu açtı. Akıllı Tarım olarak da tanımlanan Tarım 5.0’da yapay zeka teknolojileri ve insansız araçlar ile çözüm odaklı, verimliliği esas alan, çağdaş bir tarım anlayışı hedefleniyor.
Yerli-yabancı birçok firmaya otonom sistemleri ile ilgili çözümler sunan ZGN Otonom ve Robotik Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Doğru, akıllı tarım için şunları söyledi: “Birinci önceliğimiz tarımdaki sıkıntıları nasıl optimize edebiliriz olmalıdır. Bu optimizasyonu yaparken nasıl fayda sağlayabiliriz diye düşünüyoruz. Tarımda insanların en büyük sıkıntı yaşadığı şey yüksek maliyetlerdir. Bunları ortadan kaldırmak ya da minimize etmek önem taşıyor. En yüksek maliyet kalemlerini göz önünde bulundurduğumuzdabirinci sıradayakıt geliyor. Çünkü mazot fiyatları devamlı olarak artış gösteriyor. İkinci sırada tarlada çalıştırılacak eleman, üçüncüdeise kullanılan ekipmanların amortismanları yer alıyor.
Öncelikle yakıt ve eleman problemini çözebilecek yapıyı otonomlaştırmak gerekiyor. Biz ZGN Otonom olarak bu noktada şunu öneriyoruz; tarla gibi büyük bir alanımız var. Buraya güneş panelleri ve enerji depolama ünitesi konulmalı. Bu güneş panellerinden elde ettiğimiz enerjiyi depolama alanlarında tutup, otonom hale getirdiğimiz elektrikli traktörlerin enerjilerini şarj etmek için kullanabiliriz. Böylece bedava bir enerji kaynağına sahip olan çiftçi, traktörde kullanmış olduğu yakıt giderinden kurtulmuş oluyor. Ayrıca fosil yakıt kullanmadığı için de doğanın sürdürülebilirliğine katkı sağlıyor.
İkinci olarak da, traktörler tarlada belli bir alanda bir ileri bir geri şeklinde kullanılır. Biz bunu otonomlaştırarak ve sensörlerle donatarak insansız şekilde çalışabilir hale getiriyoruz. Bu şekilde de çiftçi eleman maliyetinden ve angarya işlerden de kurtulmuş oluyor.
Akıllı Tarım yapan çiftçinin yapması gereken sadece tarlasının başında durmaktır. Çünkü tohum atma, gübre atma, sulama dahil her şey otonomlaşacak ve ölçümlenebilir olacak. Ölçümlenip raporlanabilir, verimliliği takip edilebilir olacak. Ölçümleyebildiğin, sayılara oturtabildiğin her şeyi verimli hale getirebilirsin. Giderleri de optimize ettiğinizde çiftçilik çok zevkli ve kar edilebilir bir meslek durumuna geçecektir.”