Lastiğin otomobille yol arasındaki tek bağlantı noktası olduğuna dikkat çeken LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, daha güvenli daha ekonomik ve daha konforlu bir sürüş için sürücülerin uzun yola çıkmadan önce mutlaka lastik bakım ve kontrollerini yaptırmaları gerektiğini söyledi: ‘’Lastiğinizi mutlaka uzmanına gösterin. Hava basıncı, balans ayarları, diş, topuk, sırt kontrollerini yaptırın. Yıpranma varsa önleminizi alın. Yedek lastiklerinize de aynı kontrolleri yaptırın! Vatandaşlarımız bölgesel hava durumunu dikkate alarak mevsimine uygun doğru lastikle uzun yola çıkmalı’’
Trafikte giderken aracınızın yola tutunduğu tek bağlantı noktasının lastikler olduğunun farkında mısınız? Bir araçta lastikler sizi hem yola hem hayata bağlar. Okulların ara tatili ve Bayram nedeniyle uzun yola çıkma planı yapanların bu çok önemli noktayı akıllarından çıkarmamaları gerekiyor.
Seyahate çıkmadan önce nasıl bir yol izleyeceğimizi, bavulumuza neler koyacağımızı, nerede kalacağımızı planlarız. Oysa LASİD’e göre bunların hepsinden önce düşünmemiz ve yapmamız gereken bir şey var; o da lastik bakım ve kontolleri. Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, seyahate çıkacak vatandaşların hava durumunu da dikkate alarak mevsime uygun doğru lastikle uzun yola çıkması gerektiğine dikkat çekerek şu bakım ve kontrollerin yapılması konusunda uyarıda bulundu: ‘’Öncelikle mevsimine uygun doğru lastiklerin aracınıza takılı olması gerekir. Seyahat öncesi mutlaka bir uzman tarafından lastiklerinizin gözden geçirilmesini sağlayın. Uygun janta monte edilmesi, doğru havanın basılması, balans ayarlarının yapılması güvenli bir sürüş için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardır. Bir uzman tarafından hava basıncı ve balans ayarlarını kontrol ettirin. Lastiklerinizin diş derinliğini ölçtürün. Yedek lastiğinizin de aynı kontrollerle sağlam olduğundan emin olun. Diş, topuk, sırt kontrollerini mutlaka yaptırın, düzensiz aşınma, delinme, yıpranma varsa önlemini alın.’’
Ortak trafik ortak önlem!
Bayram tatillerinde karayollarında artan trafik yoğunluğu ve yaşanabilen kazalara dikkat çeken LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt; lastik bakım ve kontrolünün önemini ise şu sözlerle anlattı: ‘’Hepimiz ortak bir trafiğin içindeyiz. Hiçbir araca özel bir yol yok, hepimiz aynı yolları kullanıyoruz. Dolayısıyla kurallara uymak hepimizin sorumluluğu. Araç ve düzenli lastik bakım kontrolü de trafikte güvenliğe katkı sağlar. Aynı zamanda siz sürücülerin araçlarından daha iyi bir performans alması için de gereklidir; daha konforlu bir sürüş sağlar. Aynı zamanda yakıt tasarrufu sağlayarak daha ekonomik bir sürüş performansı sunar. Lastik sizi hem yola hem hayata bağlar. Aracınızın yol ile temasını sağlayan tek bağlantı noktası, lastiğin yola bastığı alandır; o da neredeyse el avucunuz kadardır. Bu alanı doğru kullanmazsanız hayatınızı, araçtaki sevdiklerinizin hayatını, trafikteki başka araçları ve onların hayatlarını da tehlikeye atmış olursunuz. Bunu asla aklımızdan çıkartmadan önlemlerimizi almalıyız. Trafik tüm sürücü ve yayaların ortak bir bilinçle ve birbirine saygı duymaları sayesinde sağlıklı yürür. Tüm vatandaşlarımızın ortak bir bilinçle bu kurallara duyarlı olacağına inançla, mutlu bayramlar diliyorum.’’
Lastik bakım ve kontrolü nasıl yapılır?
- Lastiğinizin diş derinliğini mutlaka kontrol etmelisiniz. Diş derinliğinin yasal sınır olan 1.6 mm’den daha düşük olmaması gerekir.
- Lastiklerinizin diş, topuk, yanak ve sırt kontrollerini yetkili servislere yaptırmanızı öneririz. Düzensiz aşınma, delinme, yıpranma ve yırtılma benzeri özürler mutlaka uzmanları tarafından incelenmelidir.
- Lastiklerinizin doğru ve teknik olarak uygun janta monte edilmesini sağlamalısınız. Doğru jant ölçüsü lastik üreticisinin belirttiği ebatlarda olmalıdır.
- Lastiklerinizin uygun basınç değerlerinde şişirilip şişirilmediğini kontrol etmeli ve lastiğinize aracınızın kullanma kılavuzunda önerilen doğru ve uygun havayı basmalı / bastırmalısınız.
- Lastiklerinizin balans ayarlarını yetkili servislerde yaptırmalısınız.
- Lastiklerinizi aracınıza monte ettirirken, hep karşılıklı gelen bijonları sıkarak tam ve sağlıklı bir şekilde taktırmalı ve sıkılığı kontrol ettirmelisiniz.
- Aracınız için en uygun lastik ebadı, tip, model, özellik ve uygun lastik basıncı araç üreticiniz tarafından belirlenmiştir. Bu bilgiler, aracınızın kullanım kılavuzunda mevcuttur.