2025’te yalnızca 1,61 milyon tescilin beklenmesiyle Fransız pazarının 1970’lerle karşılaştırılabilir seviyelere gerilemesi bekleniyor. Mobilians, CO2 cezaları, ağırlık cezaları ve kademeli vergi reformları arasında talebin boğulduğu ve devletin dört milyar avroluk KDV kaybı konusunda uyarıda bulunuyor.
Dataneo’nun Mobilians için yaptığı araştırmaya göre, otomobil pazarındaki düşüş son dört yılda KDV gelirinde yaklaşık dört milyar avroluk kayba neden olacaktı. ©AdobeStock-Richard Villalon
2025 yılında otomobil pazarını üzücü bir rekor bekliyor. Dataneo’nun Mobillilerin talebi üzerine gerçekleştirdiği pazar rakamları araştırmasına göre, yeni otomobil tescillerinin 1,61 milyon adedi aşmaması gerekiyor. Fransa pazarında 2019’a kıyasla %27,3’lük bir düşüşe işaret edecek bir hacim.
Her şeyden önce, 1972’den bu yana en kötü yıllardan biri olacaktı. Yalnızca 1,48 milyon yeni otomobilin olduğu 1975, 1974 (1,52 milyon) ve 2022 (1,53 milyon) yılları daha da düşük bir seviye gösterecekti.
Kuruluş, 2020’den bu yana, Kovid öncesi döneme kıyasla -%14 ila -%26 arasında yıllık hacim kaybı kaydetti. Mobilian’lara göre bu kriz esas olarak bireylerden ve işletmelerden gelen talebin zayıflamasıyla açıklanıyor.
Bunun nedeni, CO2 cezası, ağırlık cezası gibi çeşitli vergi sistemlerinin aşırı vergilendirilmesi ve enflasyonunun yanı sıra ayni yardım reformu ve filoların yeşillendirilmesi vergisidir. “Otomobil her zaman Fransız hükümetlerinin nakit ineği olmuştur. Ancak vergilendirmenin bu aşamasında devletin ineği öldürmemeye dikkat etmesi gerekiyor.“, diye espri yapıyor Mobilians otomobil distribütörlerinin başkanı Marc Bruschet.
KDV gelirinde düşüş
Ve iyi bir sebepten dolayı! Sürücüleri (bireyler ve profesyoneller) elektrikli araçlara yönelmeye teşvik etmeye çalışarak ve dolayısıyla diğer motorları vergilendirerek pazardaki düşüş, son dört yılda yaklaşık 4 milyar avroluk KDV geliri kaybına neden olacaktı.
2026 ve 2027 için öngörülen cezaların sıkılaştırılmasıyla tahmin edilen gelirler bile, müşterilerin bekle-gör tutumundan kaynaklanan KDV kaybını telafi edemedi. Dataneo, 2025 yılında uygulanan cezaların (CO2 ve ağırlık) 694,8 milyon euro gelir getireceğini tahmin ediyor. Bunlar gelecek yıl 936,3 milyon euroya, 2027’de ise 1,067 milyar euroya çıkacak!
“Açıkçası, 2025 ile 2026 arasında, 2025 ile 2026’da ceza gelirlerinde neredeyse %35’lik bir artışla birlikte bir eşik etkisi deneyimlemeliyiz. Ve bu artış esas olarak, sonunda öldüreceğimiz PHEV’lere ve hibritlere uygulanan vergilerden kaynaklanıyor.“, bu gelişmenin iklim acil durumu hedefiyle çelişkisine dikkat çeken Marc Bruschet’i hatırlıyor.
Automobile Magazine-France























