Hyundai’nin Avrupalı patronu Xavier Martinet, t-online.de portalına verdiği röportajda Güney Korelilerin endüstrinin CO₂ ayak izini azaltmak için elektrifikasyona milyarlarca yatırım yaptığını vurguladı. Ancak müşteriler politikacıların inandığı kadar ileri düzeyde değil. Elektrikli arabalar henüz herkese uygun değil.
Martinet, dik siyasi hedeflerin gerçekleşmeyen tahminlere dayanması nedeniyle AB’nin 2035 CO₂ hedeflerinde esnekliğe ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Birkaç yıl önce uzmanlar, Avrupa’da elektrikli araçların payının 2025 yılına kadar yüzde 31 olacağını tahmin ediyordu. Aslında AB şu anda yüzde 16, Büyük Britanya ile birlikte yüzde 18 civarında. “Yani birçok kuralın dayandığı varsayımların oldukça altındayız.”
Dünya özellikle enerji fiyatları, savaşlar ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle değişti. Pek çok kişi, gelecekleriyle ilgili endişeleri varsa, yeni araba satın almak için çok fazla para harcamaya hazır değil. Ve elektrikli arabalar genellikle içten yanmalı motorlardan daha pahalıdır.
Martinet, Avrupa pazarının farklı düzenlemeler ve ulusal yönergeler nedeniyle oldukça karmaşık olduğunu vurguladı. Hem müşterilerin hem de üreticilerin, özellikle sübvansiyonlar söz konusu olduğunda istikrar ve açıklığa ihtiyacı var. Bu olmadan elektrikli otomobillerin piyasaya sürülmesine duyulan güven sınırlı kalacaktır.
“Her senaryoya hazırlıklı olmalıyız”
Hyundai, yanmalı motorlar, hibritler ve elektrikli otomobillerden oluşan geniş bir ürün yelpazesi sunmaktadır. Avrupa’da elektrik satışlarının payı şu anda yüzde 19 ile ortalamanın biraz üzerinde. Küresel bir şirket olarak önemli olan doğru dengeyi bulmaktır. Hyundai’nin Avrupalı patronu, “Avrupa ve Çin elektrifikasyonu öne çıkarırken, yanmalı motorlar ve hibritler Hindistan, ABD ve Güney Amerika’da hakimiyetini sürdürüyor” dedi. “Bu yüzden her ikisine de yatırım yapıyoruz. Her senaryoya hazırlıklı olmalıyız, çünkü sonuçta kararı veren politikacılar değil müşterilerdir.”
Almanya Hyundai’nin Avrupa merkezidir. Martinet, “Genel merkez Offenbach’ta, Rüsselsheim’da bir geliştirme merkezimiz var ve Nürburgring’deki test pistini kullanıyoruz. Ülke, Avrupa’ya bakışımızı şekillendiriyor” diyor. Ancak Almanya Avrupa değil çünkü buradaki müşterilerin beklentileri tamamen farklı.
Almanya, Avrupa’da CO₂’e en az önem veren pazardır. Talebi şekillendiren İspanya, Fransa veya Danimarka’da mevcut olan CO₂ vergileri burada bulunmuyor. İtalya ve Fransa’daki müşteriler daha küçük arabaları tercih etme eğilimindeydi. Öte yandan birçok Alman sürücü, yüksek hızlarda stabil ve güvenli kalan daha büyük ve daha güçlü modeller istiyordu.
Fiyata değil güçlü yönlere göre farklılaşma
Gelecekte Hyundai kendisini fiyata göre değil, güçlü yönlerine göre farklılaştırmak istiyor. Çok büyük yatırımlar yapıldı ve bugün müşteriler Güney Kore markasını tasarımı, teknolojisi ve kalitesi nedeniyle satın alıyor. Martinet, “Çin’in rekabetini yenmek için güçlü bir markaya ve iyi hizmete ihtiyacınız var” diye inanıyor. Halk Cumhuriyeti’nin artan rekabeti Hyundai’yi daha da iyi olmaya zorluyor.
Hyundai aynı zamanda uygun fiyatlı otomobillerle de temsil edilmeye devam etmek istiyor. Bu yıldan bu yana şirket, Almanya’nın en çok satan küçük elektrikli otomobili Inster’ı sunuyor. Avrupalı patron, “Avrupalı müşterilerin ihtiyaçlarına daha iyi yanıt verebilmek için kompakt sınıftaki orta boy araçlara da odaklanıyoruz. Bu nedenle önümüzdeki iki yıl içinde bu segment için tamamen elektrikli Ioniq 3 de dahil olmak üzere tüm tahrik türleriyle üç yeni araç tanıtacağız” dedi.
Hyundai, i10 ile piyasadaki son uygun fiyatlı içten yanmalı motorlardan birini satıyor. Martinet’e göre bu tür modellerin “üçlü bir sorunu var: daha düşük hacim, daha düşük fiyatlar ve şehirlerde içten yanmalı motorlara yönelik kayıtların giderek daha sınırlı hale gelmesi. Bu nedenle bu tür araçlar gelecekte yalnızca elektrikli olabilir.” i10’un üretimi 2026’da durdurulacak. Bu segmentte hem içten yanmalı motor hem de elektrikli versiyon için çoklu enerji platformunu haklı çıkaracak yeterli satış yok. Inster, i10’un elektrikli şehir otomobili rolünü üstleniyor.
Otomobil Dergisi Almanya
Automobile Magazine-Germany























