Çinli elektrikli otomobil üreticisi BYD, uzun süredir kendi pazarında Tesla’dan daha fazla elektrikli otomobil satıyor. Öte yandan Avrupa’nın genişlemesi henüz umulduğu gibi gitmiyor. Başkan Yardımcısı Stella Li, gazetecilere, akülerle başlayan şirketin yurtdışındaki elektrikli araçlarıyla nasıl uzun vadeli başarı elde etmek istediğini anlattı.
Edison portalına göre yönetici, Avrupa’da “henüz işin başındayız” dedi. BYD şu anda bayi ağlarına, servise ve eğitime yoğun yatırım yapıyor. “İnsanların güvenini kazanmak için pazarlamaya ve altyapıya çok fazla para yatırıyoruz. Bu, kısa vadeli para kazanmakla ilgili değil, sürdürülebilir büyümeyle ilgili.” Avrupa’nın BYD’yi Asya’dan gelen ucuz bir marka olarak değil, “uzun vadeli vizyonu olan bir teknoloji şirketi” olarak tanıması gerekiyor.
AB’nin Çin’de üretilen elektrikli otomobillere yönelik cezai tarifeleri geçen yıldan bu yana genişlemeyi daha da zorlaştırdı. BYD, bu sorunu aşmak ve araçları bu ülkede daha ucuza sunabilmek için Macaristan’ın güneyinde, Romanya sınırına yakın Szeged’de yıllık 300.000 araç kapasiteli yeni bir fabrika inşa ediyor. Burada sadece Dolphin Surf değil, aynı zamanda küçük elektrikli otomobilin merkezi bileşenleri de üretilecek. Bu modelin büyük bir kısmı Avrupalı otomotiv tedarikçilerinden gelmeye devam edecek.
Li, “Başlangıçta bunların hepsi Çin’dekinden daha pahalıya mal olacak” diyor. “Fakat daha büyük miktarlara ulaşıp daha verimli hale geldiğimizde fiyatları düşürebiliriz.” Türkiye’de yılda 150.000 araç üretim kapasitesine sahip ikinci bir otomobil fabrikası planlanıyor ve burada diğer şeylerin yanı sıra, plug-in hibrit olarak BYD Seal U da 2026 yılı sonundan itibaren üretilecek. Üçüncü bir fabrikanın İspanya’da kurulabileceği ancak Li’ye göre bu henüz tamamlanmadı. Avrupa’da olası bir pil fabrikası hakkında yorum yapmadı.
BYD ayrıca Avrupa’da elektrikli otomobiller için kendi markasına özel hızlı şarj ağını kurmak istiyor. Burada elektrikli otomobiller, yukarı yöndeki akü depolama sistemi sayesinde 1.000 kW’a kadar doğru akımı absorbe edebilmelidir. Li, “Avrupa genelinde 2026 ortasına kadar 600, 2026 sonuna kadar ise yaklaşık 3.000 flaş şarj istasyonu inşa etmek istiyoruz” dedi. Almanya’daki enerji tedarikçileriyle görüşmeler halihazırda sürüyor.
“Kendimizi ucuz bir marka olarak konumlandırmıyoruz”
Li, “Kendimizi ucuz bir marka olarak konumlandırmıyoruz. Hikayemizi, Apple’ın akıllı telefonuyla yaptığı gibi, sahip olduğumuz tüm güzel teknolojilerle anlatmak istiyoruz” diye vurguladı. Yöneticiye göre bunun için ödeme yapma isteği kesinlikle mevcuttur. Örneğin Meksika’da BYD modelleri rakiplerine göre yaklaşık yüzde 20 daha pahalıdır. “Fakat insanlar hâlâ bunları satın alıyor çünkü teknolojiye ve kaliteye değer veriyorlar.”
Li, gazetecilere Avrupalı lüks markalarla karşılaştırma yapmayı reddetti; bu yanlış bir kriterdi: “Biz Çin’in Mercedes-Benz’i değiliz” dedi. “Otomobil sektörünün Apple’ıyız.”
BYD sadece bu ülkede ana markasıyla lansman yapmıyor. Çinliler ayrıca, bir zamanlar Halk Cumhuriyeti’ndeki kitlesel pazar için Mercedes-Benz ile birlikte tasarlanan ve şimdi premium segmentte hizmet veren Denza yan kuruluşunu da Avrupa’ya getiriyor. Daha da yukarı konumlanan Yangwang markası, kısmen elektrikli lüks SUV U8 veya pille çalışan süper spor otomobil U9 gibi modellerle imajını güçlendirmeyi amaçlıyor.
Avrupa hâlâ “otomobil endüstrisinin kalbi”. Burada 1 numara olmak istemiyorlar, “ancak en önemli markalardan biri”, gerçek bir “kilit oyuncu” olmak istiyorlar, diyor Li. “Bir yıl sonra bir süpermarkete gidip insanlara şunu sorarsam: ‘BYD’yi tanıyor musunuz?’ – o zaman yüzde 100 evet demek istiyorum.”
Otomobil Dergisi Almanya
Automobile Magazine-Germany























