Petrol fiyatları, ABD’deki talep belirsizliği nedeniyle 4 Mart’ta sona eren haftada %1’in üzerinde azalırken, OPEC+ üretim kesintisi kararı, zayıf ABD doları ve ABD Federal Rezervi’nin (Fed) faiz indirimlerine ilişkin artan umutlar gibi çeşitli yükseliş faktörleri fiyat artışlarına yardımcı oldu.
Uluslararası gösterge Brent ham petrolü, Cuma günü yerel saatle 3’te (1200 GMT) varil başına 82,48 dolardan işlem gördü ve geçen hafta Cuma günü varil başına 83,55 doların kapanış fiyatına göre %1,29 düşüş gösterdi.
Amerikan ölçütü olan West Texas Intermediate (WTI), Cuma günü aynı anda varil başına 78.39 dolardan işlem görerek, geçen Cuma günkü seanstan varil başına 79.97 dolardan kapanan yaklaşık %1.97 düşüşle işlem gördü.
Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya’nın da aralarında bulunduğu OPEC+ grubundaki birçok büyük üreticinin Haziran sonuna kadar üretim kesintilerine devam etmeyi kabul etmesinin ardından haftaya olumlu bir notla başladı.
Suudi Arabistan ve Rusya, üretimi sırasıyla günde 1 milyon varil (bpd) ve 471.000 varil azaltacaklarını belirtirken, Irak ve BAE günlük üretimi sırasıyla 220.000 varil ve 163.000 varil azaltmayı kabul etti.
OPEC, Haziran ayı sonunda ülkelerin üretim kesintilerini yeniden değerlendireceklerini ve üretim seviyelerini piyasa koşullarına göre değiştirebileceklerini açıkladı.
Diğer para birimleri karşısında zayıf bir ABD doları da petrol fiyatlarındaki artışı destekledi. Zayıf doların, yabancı para kullananlar için petrolü daha ucuz hale getirerek talebi artırması bekleniyor.
ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell‘ın Fed’in faiz oranlarını daha sonra değil de daha erken düşürebileceğine işaret eden konuşmasının ardından petrol fiyatları da yukarı yönlü destek aldı.
Powell, para politikasını gevşetmek için gereken güvenden ‘uzak olmadıklarını’ belirterek, politika yapıcıların faiz oranlarının çok geç kesilmesi durumunda oluşacak risklerin farkında olduklarını da sözlerine ekledi.
Bu arada, ABD’deki talep belirsizliği ve dünyanın en büyük petrol tüketicisindeki talepteki düşüşün fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğunu gösteren envanterdeki artış.
Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, ticari ham petrol stokları geçen hafta 1,4 milyon varil artarak piyasa beklentilerini aştı.
Amerikan Petrol Enstitüsü’nün Salı günü açıkladığı son tahmin, ham petrol stoklarının geçen hafta 423.000 varil arttığını ve art arda beşinci haftayı işaret ettiğini ortaya koydu.
Ancak veriler, benzin ve damıtılmış akaryakıt stoklarının sırasıyla yaklaşık 4,5 milyon varil ve 4,1 milyon varil gerileyerek bazı talep endişelerini hafiflettiğini de ortaya koydu.
Her iki kaynağın da hisse senetleri piyasa beklentilerinden daha fazla geriledi ve ABD’de talep toparlanmasına işaret etti.
Duygu Alhan