Akaryakıtlı ve hibrit araçlara ÖTV matrah güncellemesi, vakıflara KDV muafiyeti, serbest bölgede vergi istisnası, sahte belgeyle dijital mücadele ve vergi denetiminde dijitalleşme gibi köklü değişiklikler hayata geçiriliyor.
Araçlara yeni ÖTV matrahı geliyor…
İLGİ ÇEKENLER
Çok Okunanlar
Akaryakıtla çalışan binek otomobiller için uygulanan ÖTV matrahları tamamen değişiyor. Mevcut sistemdeki motor hacmi ve matrah esaslı vergilendirme modeli, araç fiyatlarındaki yükseliş karşısında yetersiz kaldı. Yeni düzenlemeyle:
ÖTV oranları yüzde 80 ile yüzde 220 arasında yeniden düzenlenecek.
Yerli-yabancı, lüks-ekonomik ayrımı olmadan, piyasa şartlarına uygun matrahlar belirlenecek.
Arazi taşıtlarında ise yüzde 50 ÖTV oranı uygulanacak.
Hibrit otomobiller ve bazı fosil yakıtla çalışan araçlar için de yeni düzenlemeler geliyor. Motor silindir hacmi ile elektrik motor gücüne göre kademe kademe ÖTV oranları belirlenecek. Bu oranlar yüzde 80 ila yüzde 220 arasında değişecek.
Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıflar için önemli bir istisna getiriliyor. Bu kurumların taşınmaz satışları artık KDV’den muaf olacak. Bu adım, sosyal fayda sağlayan kurumların mali yükünü hafifletmeyi hedefliyor.
Akaryakıt ve doğalgaz ithalatında alınan ÖTV, artık KDV matrahına dahil edilecek. Böylece hem vergi kaybı engellenecek, hem de ithalatta şeffaflık sağlanacak. Düzenleme, yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe girecek.
Serbest bölgelerde üretim yapan firmalar, ürünlerini aynı bölgeye veya diğer serbest bölgelere sattığında, bu kazançları gelir ve kurumlar vergisinden muaf olacak. Böylece serbest bölgelerin cazibesi artırılacak.
Cumhurbaşkanına tanınan yetkiler yeniden tanımlanacak. Özellikle kambiyo işlemleri ile değerli maden ve taş ticareti konularında yetkilerin güncellenmesi öngörülüyor.
Yeni yasa teklifiyle elektronik yoklama sistemi yasal statü kazanıyor. Vergi denetiminde dijitalleşme desteklenecek. Sahte belge düzenleyicilerle mücadeleye ilişkin önemli adımlar atılıyor.
AU
UK
USA
ES
IT
FR
DE