Dünyanın enerji uzmanı İnci Akü, kış soğuklarının etkisini yoğun bir şekilde hissettiğimiz bugünlerde akü kış bakımına dikkat çekiyor. Kullanıcı dostu uygulamalarıyla her zaman tüketicinin yanında olan İnci Akü, araç kullanıcılarının hayatını kolaylaştıracak öneriler sunuyor.
Akü ömrünün uzamasına yardımcı olacak bu önerilerin yanı sıra İnci Akü, erişimi kolay hizmetlerinden biri olan ‘Akünü Bul’ uygulamasıyla aküsünü değiştirmek isteyen sürücülerin araçları için en uygun akü tercihini yapabilmesine de imkân tanıyor.
İnci Akü otomobilin hayati parçalarından biri olan akünün kış bakımına dikkat çekerek önemli bilgileri araç kullanıcıları ile paylaştı. Kış aylarında düşen sıcaklıklar akülerin güç kaybetmesine neden olurken çalışma sisteminde de bazı aksaklıklar meydana getiriyor. Ancak düzenli bakımlar ve alınacaklar önlemler ile bu aksaklıkların önüne geçilebilir.
“Kontroller akülerin ömrünü uzatır”
Açık ve kapalı sistemlere sahip akü bakımlarının farklılık gösterdiğini belirten İnci Akü yetkilileri periyodik kontrollerle akünün ömrünü uzatmanın mümkün olduğuna vurgu yapıyor: “Araçlar uzun süre kullanılmayacak ise yetkili servis tarafından akünün sabit tüketim değerinin ölçülüp, tam dolu (şarjlı) olarak bırakılması gerekir. Periyodik bakımlarda özellikle açık sistem akülerin elektrolit seviyeleri kontrol edilmeli, akü üzeri her zaman temiz olmalı ve oksitlenmeye karşı kutup başları sıcak su ile temizlenip, ince bir tabaka vazelin ile yağlanmalıdır. Araçta ek tesisat var ise alternatör sistemi besliyor mu kontrol edilip, araç şarj voltajı ölçülmelidir. Hava sıcaklığı sıfır derecenin altına düştüğünde akünün performansı neredeyse yarı yarıya azaldığı araç çalıştırılarak ısıtılmalıdır ve aşırı soğuk havalarda mümkünse araç kapalı bir park alanına bırakılmalıdır.’’
V kayışını mutlaka kontrol ettirin
Düzenli bakımı yapılmamış, kirlenmiş aküler kış aylarında daha kolay arızalanır. Bunun önüne geçmek ve elektrik kaçağını engellemek için aküyü kirden arındırmak gerektiğini belirten İnci Akü yetkilileri akünün şarj kapasitesi kontrol edildikten sonra sistemsel arızadan kaynaklanan eksik şarj etme durumu varsa şarj takviyesi yapılmasını tavsiye ediyor. Akünün V kayışının kaydırma yapıp yapmadığının ve şasiyle bağlantısının olduğu yerde paslanma olup olmadığının kontrolünün de çok önemli olduğuna değinerek araç belirli bir süre için kullanılmayacaksa akü ile şase kablosunun bağlantısının kesilmesini öneriyor. Yetkililere göre uzun bir sürenin ardından ilk kez çalıştırılan araçların aküsünde şarj sıkıntısının oluşmasını önlemek adına ise 20-30 dakika rölantide çalıştırmak etkili bir sonuç verecektir.
İnci Akü ‘Akünü Bul’ Hizmeti ile Aracınıza En Uygun Akü İçin İpuçları
Akü bakımında düzenli kontroller kadar uzman kişilerden destek almak ve güvenilir hizmetlerden yararlanmanın da büyük önem taşıdığına değinen İnci Akü yetkilileri, her tip araca sahip sürücüler için İnci Akü’nün ‘Akünü Bul’ uygulamasının sunduğu kolaylıklardan da bahsetti.