Kasımda 2,5 milyar dolarlık ihracat

®
Çok Okunanlar

“Elektrikli Araçlarda Rüzgârı Tüketici Belirliyor”

Otomotiv endüstrisi hem globalde hem de ülkemizde son 5 yılda baş döndürücü gelişmelere sahne oldu. Çip, ham madde, lojistik...

Anadolu Isuzu “ZES işbirliği çok değerli”

Türkiye’nin ticari araç markası Anadolu Isuzu, satış sonrası servis standartlarını güçlendirmeye yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Anadolu Isuzu, çevre dostu...

TOSFED Yıldızını Arıyor Kayıtları Açıldı

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) ve FIAT iş birliği ile düzenlenen TOSFED Yıldızını Arıyor sosyal sorumluluk projesi, bu yıl...

Renault Kangoo, tarihinde ilk kez E-Tech Elektrikli

Bugüne kadar 50 ülkede 4,4 milyon adet satılan Renault Kangoo, 25 yıl önce sunduğu ve kendi sınıfında bir ilk...

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinden (OİB) yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin dış satımının 15 yıldır üst üste lider sektörü olan otomotivde kasım ayı ihracatı geçen senenin aynı ayına kıyasla yüzde 6 gerileyerek 2,5 milyar dolar oldu. Türkiye ihracatında ilk sırada yer alan sektörün geçen ay, ülke ihracatından aldığı pay ise yüzde 11,8 olarak gerçekleşti.

Ocak-Kasım 2021 döneminde otomotiv dış satımı ise geçen senenin aynı aylarına göre yüzde 16 artarak 26,4 milyar dolara ulaştı. Bu süreçte ortalama aylık ihracat ise 2,4 milyar dolar olan sektör, Türkiye dış satımında yine ilk sırada yer aldı.

Kasımda en büyük ürün grubu olan “tedarik endüstrisi” ihracatı yüzde 13,5 artarak 1 milyar 29 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. “Binek otomobil” ihracatı yüzde 17 azalarak 834 milyon dolar, “eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar” dış satımı yüzde 39 azalarak 328 milyon dolar, “otobüs-minibüs-midibüs” ihracatı yüzde 9 artarak 156 milyon dolar ve “çekiciler” ihracatı da yüzde 113 artarak 147 milyon dolar oldu.

Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya ihracatta yüzde 9 artış görülürken, yine önemli pazarlardan ABD’ye yüzde 21, Birleşik Krallık’a yüzde 13, Rusya’ya yüzde 28, Polonya’ya yüzde 23, Belçika’ya yüzde 40, Hollanda’ya yüzde 43 ihracat artışı, İspanya’ya yüzde 19, Fas ve Slovenya’ya yüzde 27’şer ihracat düşüşü yaşandı.

Binek otomobillerde önemli pazarlardan Fransa’ya yüzde 27, İtalya’ya yüzde 46, İsrail’e yüzde 28,5, Slovenya’ya yüzde 39, Polonya’ya yüzde 51, İsveç’e yüzde 26,5 ihracat düşüşü, İspanya’ya yüzde 21, Birleşik Krallık’a yüzde 13, Mısır’a yüzde 47, Fas’a yüzde 17, İrlanda’ya yüzde 30 ihracat artışı kaydedildi.

Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda ise Birleşik Krallık’a yüzde 38, İtalya’ya yüzde 61, Slovenya’ya yüzde 55, Belçika’ya yüzde 56, Almanya’ya yüzde 38, İspanya’ya yüzde 62 ihracat düşüşü, Fas’a yüzde 191 ihracat artışı gerçekleşti.

Otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda en fazla ihracat yapılan ülkeler olan İtalya’ya yüzde 124, Almanya’ya yüzde 46, Fransa’ya yüzde 35 artış, Azerbaycan’a yüzde 68 düşüş görüldü.

Son Haberler

“Yeni Nesli Otomotive Kazandırmak Zorundayız”

Önemli değişim ve dönüşümlere sahne olan otomotiv sektörünün gölgede kalan satış sonrası hizmetleri alanı, son yıllarda derin bir istihdam...

Diğer Haberler