spot_img

Çinli otomobil üreticileri kârlılıkta yükseliyor: Küresel sektörde marj baskısı artıyor

Çok Okunanlar
Küresel otomotiv sektöründe 2026’nın ilk yarısında kârlılık baskısı devam ederken, Çinli üreticiler artan ihracatları sayesinde finansal performanslarını güçlendiriyor. Chery, BYD ve Geely gibi markalar, küresel ölçekte kârlılık açısından da giderek daha güçlü rakipler haline geliyor.
Küresel otomotiv sektöründe üreticilerin kârlılık performansı 2026’nın ilk yarısında zayıflamaya devam etti. Center of Automotive Management (CAM) tarafından hazırlanan Automotive Performance Report raporuna göre, dünyanın önde gelen 25 otomobil üreticisinin toplam faaliyet kârı (EBIT) geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16,3 oranında geriledi.
Araştırmada üreticilerin ciroları, konsolide EBIT sonuçları, EBIT marjları ve teslim edilen araç başına elde edilen EBIT değerleri karşılaştırıldı. Chery, BYD, Geely, SAIC, Great Wall Motor, Changan, Nio, XPeng ve Li Auto gibi önemli Çinli üreticiler de araştırmaya dahil edildi.
25 üreticinin toplam geliri yalnızca yüzde 1,0 düşerek görece istikrarlı kalırken, kârlılıktaki gerileme çok daha belirgin oldu. Ağırlıklı ortalama EBIT marjı yüzde 4,4’ten yüzde 3,5’e geriledi.
Araç başına düşen ortalama EBIT ise 1.199 eurodan 1.027 euroya indi. Böylece üreticilerin teslim edilen her araçtan elde ettiği ortalama faaliyet kârı yüzde 14,3 oranında azalmış oldu.
Çinli üreticiler kârlılıkta dikkat çekiyor
Araştırmanın en dikkat çekici sonuçlarından biri Çinli otomobil üreticilerinin performansı oldu. Özellikle ihracatını hızlı şekilde artıran Çinli şirketlerin önemli bir bölümünün, küresel rakiplerine kıyasla yüksek EBIT marjlarına ulaşması dikkat çekiyor.
Chery, yüzde 7,8 EBIT marjıyla araştırmadaki tüm üreticiler arasında ikinci sırada yer aldı. Chery’nin önünde yüzde 10,1’lik marjla Suzuki bulunuyor.
Çinli üreticiler arasında Chery’yi:
  • BYD: yüzde 4,3
  • SAIC: yüzde 3,4
  • Great Wall Motor: yüzde 3,2
  • Geely Auto: yüzde 2,7
EBIT marjlarıyla takip etti.
Buna karşılık özellikle Çin iç pazarına daha fazla odaklanan yeni nesil elektrikli otomobil üreticileri Nio, XPeng ve Li Auto’nun faaliyet marjları negatif seviyede kalmaya devam ediyor.
CAM Direktörü Stefan Bratzel, sonuçların otomotiv sektöründeki temel eğilimi doğruladığını belirterek, üreticilerin gelirlerini büyük ölçüde koruyabilmelerine rağmen faaliyet kârlılıklarının çok daha hızlı gerilediğine dikkat çekti.
Bratzel’e göre bazı Çinli üreticiler artık yalnızca satış hacmi ve büyüme açısından değil, kârlılık açısından da küresel rakipleriyle rekabet edebilecek seviyeye ulaşıyor.
BYD ve Chery küresel ölçekte büyüyor
Çinli üreticiler henüz toplam gelir ve mutlak EBIT açısından Volkswagen, Toyota veya diğer büyük küresel üreticilerin ölçeğine ulaşmış değil. Ancak BYD bu konuda önemli bir istisna oluşturuyor.
BYD, yaklaşık 43,3 milyar euroluk cirosuyla Tesla ile benzer bir seviyeye ulaşırken, yaklaşık 1,85 milyar euro EBIT elde etti.
Chery ise yaklaşık 18 milyar euroluk gelirine karşılık 1,41 milyar euro EBIT üreterek dikkat çekici bir kârlılık sergiledi.
Araç başına faaliyet kârında da Chery yaklaşık 1.040 euro, BYD ise yaklaşık 1.025 euro seviyesine ulaştı. Araştırmaya dahil edilen üreticilerin ortalaması 1.027 euro olarak hesaplanırken, SAIC, Geely ve Great Wall Motor bu seviyenin altında kaldı.
İhracat arttıkça kârlılık da güçleniyor
CAM’ın analizinde özellikle ihracat performansı ile kârlılık arasındaki ilişki dikkat çekiyor.
Çin Binek Otomobil Birliği’nin (CPCA) Ocak-Haziran 2026 verilerine göre Chery, 931.557 adetlik ihracatla Çin’in en büyük binek otomobil ihracatçısı oldu. Chery’nin toplam Çin binek otomobili ihracatındaki payı yüzde 21,9 olarak gerçekleşti.
Onu:
  • BYD: 769.330 adet / yüzde 18,1
  • Geely: 472.456 adet / yüzde 11,1
  • SAIC: 404.205 adet / yüzde 9,5
  • Great Wall Motor: 256.000 adet / yüzde 6,0
izledi.
Bu beş üretici, Çin’in toplam binek otomobil ihracatının yaklaşık yüzde 66,6’sını gerçekleştirdi.
Chery’nin uluslararasılaşma seviyesini satış rakamları da açık şekilde ortaya koyuyor. Şirketin dünya genelindeki 1.357.500 adetlik satışının yaklaşık yüzde 68,8’i ihracattan oluştu. Bu oran 2025’in ilk yarısında yaklaşık yüzde 43,3 seviyesindeydi.
BYD de küresel genişlemesini hızlandırıyor. Şirketin 2026 yılında yaklaşık 1,9-2,0 milyon araç ihraç etmeyi hedeflediği belirtilirken, ihracatın toplam satışlar içindeki payı yüzde 42,5 seviyesine ulaşmış durumda. 2025’in ilk yarısında bu oran yaklaşık yüzde 20,7 idi.
Çin iç pazarı daralırken ihracat stratejik önem kazanıyor
Çinli üreticilerin ihracata yönelmesinin arkasında yalnızca küresel büyüme hedefleri değil, iç pazardaki zayıflama da bulunuyor.
CAM tahminlerine göre Çin otomobil pazarı 2026 yılında yaklaşık 4 milyon adet küçülerek 19,5 milyon seviyesine gerileyebilir.
Yılın ilk yarısında Çin’deki binek otomobil perakende satışları yüzde 20,4 düşüşle 8,8 milyon adede gerilerken, binek otomobil ihracatı yüzde 70,6 artışla 4,28 milyon adede yükseldi.
Bu tablo, Çinli üreticiler açısından Avrupa başta olmak üzere yurt dışı pazarlarını giderek daha önemli hale getiriyor. İhracat artık yalnızca bir büyüme aracı değil, aynı zamanda kârlılığın korunması açısından da kritik bir faktör haline geliyor.
Bratzel, yüksek ihracat oranının tek başına yüksek kârlılığı garanti etmediğini, ancak Çin’deki zorlu pazar koşulları nedeniyle uluslararasılaşmanın stratejik öneminin hızla arttığını belirtiyor.
Avrupa’da Çinli markaların rekabeti güçleniyor
Çinli üreticilerin küresel büyüme stratejisinin en önemli hedeflerinden biri ise Avrupa pazarı.
2026’nın ilk yarısında Çinli otomobil üreticilerinin Avrupa’daki yeni otomobil satışları yüzde 65’in üzerinde artarken, Çinli markaların toplam pazar payı yaklaşık yüzde 7’den yüzde 11’e yükseldi.
Almanya’da da benzer bir yükseliş yaşanıyor. 2026’nın ilk yarısında Çinli markaların Almanya’daki toplam otomobil pazarındaki payının yaklaşık yüzde 6 seviyesine ulaştığı belirtiliyor. Elektrikli otomobil segmentinde ise Çinli üreticilerin payı yaklaşık yüzde 10 oldu.
Önümüzdeki dönemde daha fazla Çinli üreticinin Avrupa’daki faaliyetlerini genişletmesi bekleniyor.
Avrupa otomotiv sektörü yeni bir rekabet dönemine giriyor
Stefan Bratzel’e göre Çinli üreticilerin Avrupa’daki yükselişi, kıtadaki geleneksel otomobil üreticileri için yeni bir rekabet döneminin başlangıcına işaret ediyor.
Çinli markalar Avrupa’ya ölçek ekonomisi, rekabetçi maliyet yapıları ve genişleyen model gamlarıyla geliyor. Avrupa’daki üreticilerin ise maliyet yapılarını daha hızlı iyileştirirken teknoloji, yazılım ve ürün çekiciliği gibi alanlarda farklılaşmalarını koruması gerekiyor.
Bratzel ayrıca Avrupa Komisyonu’nun Çinli üreticilerin pazara girişini yakından takip etmesi ve rekabetin adil ve kurallara uygun koşullarda gerçekleşmesini sağlaması gerektiğini vurguluyor.
Küresel otomotiv sektöründe gelirler büyük ölçüde korunurken kâr marjlarının daralması, üreticiler üzerindeki maliyet baskısını artırıyor. Çinli markaların ise zayıflayan iç pazarı ihracatla dengelemesi ve aynı zamanda kârlılıklarını koruyabilmesi, otomotiv sektöründeki rekabetin önümüzdeki yıllarda Avrupa merkezli üreticiler açısından çok daha zorlu hale gelebileceğine işaret ediyor.
spot_img
Ford Kampanya Banner
spot_img

Dynamic Racing Team, Türkiye Karting Şampiyonası’nın beşinci ayağında dört kategoride podyuma çıktı

Petrol Ofisi Grubu'nun ana sponsorluğunu üstlendiği Dynamic Racing Team, Türkiye Karting Şampiyonası'nın beşinci ayağını da başarıyla tamamladı. Uşak'ta gerçekleştirilen...