Bir kaza verileri belleğinin esas görevi, özel kaza senaryolarında veya kazaya benzer durumlarda, örneğin bir hava yastığı tetiklenmesinde veya yol üzerinde bulunan bir engele çarpma sırasında, verileri kaydetmektedir. Bu veriler bir araç sisteminin nasıl davrandığının analizinde yardımcı olurlar.
Kaza verileri belleği sürüş dinamiğinin ve emniyet sisteminin verilerini 10 s veya daha kısa bir süre için kaydeder, örneğin;
– Aracınızdaki çeşitli sistemlerin nasıl çalıştıkları.
– Sürücünün ve ön yolcunun kemer takmış olup olmadığı.
– Sürücünün hangi oranda fren ve gaz pedalını kullandığı.
– Aracın hangi hızla seyrettiği.
Bu veriler, kazaların ve yaralanmaların oluştuğu koşulların ve durumların daha iyi anlaşılmasında yardımcı olurlar.
Bunun dışında sürücü asistan sistemlerinin verileri de toplanır. Sistemlerin açık mı veya kapalı mı oldukları, sadece kısıtlı kullanılabilir veya devre dışı mı oldukları hakkındaki bilgilerin yanı sıra, bu fonksiyonların yukarıda açıklanan durumlarda aracı yönlendirme, hızlandırma veya frenleme şeklinde müdahale edip etmedikleri de anlaşılabilir. Araç donanımına göre bunlara ait olanlar örneğin;
– Otomatik mesafe kontrolü (ACC).
– Şerit takip asistanı (Lane Assist).
– Park manevra asistanı. (Park Assist).
– Park yardımı.
– Acil frenleme fonksiyonları (Front Assist).
Kaza verileri belleğinin verileri, sadece özellikle kaza türünde bir olay gerçekleşirse, kaydedilir. Normal sürüş koşullarında kayıt yapmaz. Araç iç mekanından veya çevresinden ses veya video verileri kaydedilmez. Kişisel veriler, örneğin isim, cinsiyet, yaş veya kaza yeri de aynı şekilde hiç bir zaman kaydedilmez. Ancak üçüncü taraflar, örneğin kolluk kuvvetleri, uygun yöntemlerle kaza verileri belleğinin içeriklerini diğer veri kaynaklarıyla bağlayabilirler ve böylece bir kaza soruşturması kapsamında bir şahısla bağlantı kurabilirler.
Kaza verileri belleğinden verileri okumak için özel bir donanım, araçtaki yasal açıdan zorunlu teşhis bağlantı soketine erişim ve kontağın açık olması gereklidir.