Türkiye otomotiv sektörünün öncü kuruluşu Tofaş, 5’inci Sürdürülebilirlik Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. Bu yıl ilk kez interaktif olarak yayınlanan rapor, tüm paydaşlara şirket performans verilerini 2013 yılından itibaren karşılaştırmalı olarak inceleme fırsatı veriyor. Rapora göre Tofaş, geçtiğimiz yıl 384 bin araç üretimiyle sektör liderliğini korurken, sürdürülebilirlik performansını da ileri taşımaya devam etti. Tofaş, bu dönemde yürüttüğü̈ verimlilik çalışmalarıyla, 72.633 GJ enerji tasarrufu ve 63 milyon m3 suyun geri kazanımını sağladı.
Geçtiğimiz yıl ürettiği 384 bin adet araçla ülkemiz otomotiv sanayi üretiminin yüzde 23’ünü gerçekleştirerek Türkiye üretim lideri olan Tofaş, endüstriyel çalışmalarının yanında sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda da faaliyetlerine devam ediyor. 2017 yılında da çevre yönetimine yönelik enerji verimliliği, iş sağlığı ve güvenliği gibi kollarda çalışmalarını sürdüren Tofaş, 5’inci Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı.Türk otomotiv sanayiinde “Sürdürülebilirlik Raporu” yayınlayan ilk otomotiv üreticisi olan Tofaş, bu yıl raporunu ilk kez interaktif bir yapıyla yayınladı. Şirket performans verilerini 2013 yılından itibaren karşılaştırmalı olarak inceleme fırsatısunan rapor, çağımızın en önemli sorunları arasında yer alan enerji verimliliği ve yönetimi konusunda istikrarlı olarak faaliyetlerini sürdüren Tofaş’ın,2017 yılında gerçekleştirilen toplam 244 milyon liralık Ar-Ge harcamalarının 25 milyon TL’lik kısmını emisyon azaltımı projelerine ayırdığını gösteriyor.Tofaş, bu dönemde yürüttüğü̈ verimlilik çalışmalarıyla, 72.633 GJ enerji tasarrufu ve buna bağlı olarak 5.918 ton karbondioksit azaltımı sağlayarak, üretimden kaynaklanan sera gazı miktarını bir önceki yıla göre araç başına %10,5 oranında azalttı.
5’inci Sürdürülebilirlik Raporu’na göre, Tofaş’ın 2017 yılında kurumsal yönetim çalışmalarındaki performansıyla,Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kurumsal yönetim notu 9,15 oldu. Tofaş, uluslararası değerlendirmekuruluşu EIRIS’in Borsa İstanbulbünyesindeyaptığı kapsamlı değerlendirmede ise BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer almaya devam etti. Tofaş ayrıca, gerçekleştirdiği Ar-Ge yatırımlarıyla Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi’nin Ar-Ge Yatırımları Skor Listesi’nde geçtiğimiz yıl üçüncü defaTürkiye’den ilk sırada yer almayı başarırken, listede 12 basamak birden yükselme başarısını da elde etti.
Eroldu: “İş güvenliğinde, Fiat Chrysler Automobiles bünyesinde örnek gösterilen uygulamalara imza atıyoruz.”
Sürdürülebilirlik Raporu ile ilgili görüş bildiren Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, Dünya Klasında Üretim-WCM yönetim modelinde ilk sırada yer alan iş sağlığı ve güvenliği alanında performanslarını sürekli iyileştirerek Fiat Chrysler Automobiles bünyesinde örnek gösterilen uygulamalara imza attıklarını belirtti. Eroldu, “Dünya Klasında İş Güvenliği faaliyetlerine başladığımız 2006 yılından bu yana, Kayıp Günlü İş Kazası frekansımızı %93 oranında azaltarak 0,08 seviyesine getirdik. Tüm çalışanlarımızın ortak sorumluluğu kabul ettiğimiz iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitimlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. 2017 yılında, toplam 73.016 kişi/saat iş sağlığı ve güvenliği eğitimi gerçekleştirdik. İş sağlığı ve güvenliği alanındaki çalışmalarımız, MESS tarafından düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliğiİyi Uygulama Yarışması’nda “AltınEldiven” kategorisinde iki yıl üstüste birincilikle ödüllendirildi” diye konuştu.Tofaş’ın sürdürülebilir iş başarısında en önemli rolü oynayan çalışanlarının ve değer zincirinin bilgi ve becerilerini çok yönlü olarak desteklemeye devam ettiklerini de vurgulayan Cengiz Eroldu, raporlama döneminde Tofaş Akademi’de 10.000’e yakın çalışanın katılımıyla 191.500 kişi*saat eğitim verildiğini belirtti. Eroldu bunun yanı sıra 1.135 tedarikçi ve 3.774 de bayi çalışanına da Akademi aracılığıyla uzmanlık alanlarına yönelik eğitim organize edildiği bilgisini verdi.