Uzun seyahatlerde kısa aralıklarla mola şart…

®
Çok Okunanlar

Hyundai’den 650 Beygirlik Bir Sanat Eseri: IONIQ 5 N

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri olan Hyundai, elektrifikasyondaki iddiasını 650 beygirlik bir sportif modelle destekliyor. Yüksek performanslı araçlar...

Maserati, Rolex Monte-Carlo Masters’da

Maserati, 6-14 Nisan 2024 tarihleri arasında düzenlenecek Rolex Monte-Carlo Masters Şampiyonası’nda yarışmaya hazırlanan tenis efsaneleriyle Monako Prensliği'nde yeniden bir...

Mercedes-Benz’in geleceğini sürdürülebilirlik yönlendiriyor

Mercedes-Benz, üçüncü yıllık ESG Konferansı'nda iddialı ve ölçülebilir hedeflere ulaşma konusundaki kararlılığını ortaya koydu. Geleceğin yönlendirdiği ve tüm değer zincirine...

TAYSAD, 45. Olağan Genel Kurul Toplantısı Düzenlendi

Türkiye otomotiv tedarik sanayinin çatı kuruluşu Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) 45’inci Olağan Genel Kurul toplantısı düzenlendi. Toplantının...

Yaklaşan Kurban Bayramıyla beraber uzun yolculuğa çıkmaya hazırlanan araç sürücüleri, uzmanlara kulak verin. Saatlerce sabit şekilde seyahat etmenin bel ve boyun ağrılarına yol açtığını belirten uzmanlar, kısa aralıklarla mola verilmesini öneriyor. Birkaç basit egzersiz ile boyun, sırt ve bacak kaslarını esnetebilirsiniz. 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Aydın Ender Süzer Kurban bayramı tatili öncesinde şehirlerarası yolculuğa çıkacak sürücüleri uyarıyor. Uzun süre trafikte kalmanın bel ve boyun ağrılarına neden olabileceğini belirten Süzer, her türlü yolculuk sırasında kas ve eklemlerdeki hareketsizliğin tüm vücudu olumsuz etkileyebileceğini söyledi. 

Yolculuk süresinin artmasının, ağrıların artmasına ve bel ile boyun sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Dr. Aydın Ender Süzer, bu durumdan sakınmak için doğru duruş pozisyonunda (postürde) kalınması gerektiğini vurguladı. 

Hareket yetersizliğine dikkat 

Hareket yetersizliğinin, eklemlerde ağrı ve tutukluk; bel ve karın kaslarında zayıflığa sebep olabileceğini ifade eden Dr. Aydın Ender Süzer, uzun yolculuğa çıkacaklara şu tavsiyelerde bulundu: 

“Uzun süre koltukta oturduğumuzda vücudun aldığı kötü pozisyon nedeniyle omurga üzerinde baskı oluşabilir. Bel ve boyun sağlığımızı korumak için doğru duruş pozisyonunu korumanızı ve hafif egzersizler yapmanız uygundur. Otururken baş ve omuzlarımızın belimize göre daha önde olması, bel ağrısına neden olabilir.

 

Uzun yolculuklar ağrıları artırıyor 

Uzun seyahatlerde sabit duruş da omurga üzerinde baskı oluşturur. Saatlerce seyahat etmek, dar ya da rahatsız bir pozisyonda oturmak; omurga üzerinde baskı oluşturuyor. Bu baskılar sırt, bel ve boyun ağrılarını arttırır. Seyahat esnasında her 30 dakikada bir hareket ederek, sabit pozisyonu değiştirip vücuttaki kan dolaşımını hızlandırarak, bel ve boyun ağrısı engellenebilir.

 2 saatte bir 15 dk mola! 

Sürüş sırasında sırt ağrısını azaltmak için her saat başı bir miktar durmak ve yürümek ya da dinlenmek gerekir. Araç kullanırken, bel üzerindeki yükü hafifletmek için ise, hızı sabitlemek de rahat bir yolculuk yapmaya yardımcı olur. Arabada bel yastığı uzun süreli yolculuklarda destek olarak yardımcıdır. Özellikle boyun ağrısı, bel ve sırt ağrısı çekenler uzun süreli araç kullanırken rahatsız olabilirler. Uzun yolculuklarda sürücülerin 2 saatte bir 15 dakika mola vermesini tavsiye edilir. Verilen molalarda aracınızdan indikten sonra birkaç basit egzersiz ile boyun, sırt ve bacak kaslarınızı esnetebilirsiniz: 

Boyun Egzersizleri: Dik pozisyonda sağ elinizi kalçanızın altına yerleştirin, sol elinizle ise başınızı arka kısımdan destekleyin. Başınızı öne ve sola eğerken çenenizi sağa doğru çevirin. Boynunuzun arka ve yan kas gruplarındaki gerilmeyi hissettiğiniz noktada 15 saniye kadar bekleyin. Bu hareketi 10 kez her iki yön için tekrar edin.

 Omuz Egzersizleri: Dik olarak oturun, her iki omzunuzu da aynı anda geriye doğru dairesel olarak hareket ettirin, aynı hareketi daha sonra öne doğru yapın (omuz yuvarlama ). Bu hareketi 10 kez tekrar edin. Kolunuz 90 derece öndeyken, bir elinizi dirseğinizden kavrayın ve diğer omzunuza çekin. 10 saniye gergin bir şekilde tuttuktan sonra gevşetin. Aynı hareketi diğer kolunuz için de yapın. Her taraf için 5’er kere yapmanız yeterli olacaktır.

 Ayak ve Bacak Esnetmek İçin Egzersizler: Dik olarak oturun. Topuklarınızda yükselin, 10 saniye bekleyin ve gevşeyin. Şimdi de parmak uçlarınızda yükselin, 10 saniye bekleyin ve gevşeyin. Bu hareketi 10 kez tekrarlamanız yeterli. Bir eliniz belinizdeyken, aynı bacağınızı düz olarak uzatın, tüm ağırlığınızı topuğunuza verin ve 10 saniye tutun. Bu hareketi 5 kez tekrarlayın ve hareketi diğer bacağınız için uygulamayı unutmayın.

 

Omurga sağlığı için bu önerilere kulak verin 

Omurga hastalıklarını önlemek için günlük hayatta yapabilecek öneriler: 

– Düzenli egzersiz yapın. Boyun, sırt, bel ve karın kaslarınızın gücü arttıkça omurganıza binen yük azaltır.

– Çalışma ortamınızı gözden geçirin ve ergonomik, bel destekli bir koltukta oturun.

– Masa başında çalışırken mutlaka dik oturun, uygun olmayan postürde tablet, laptop ve cep telefonu kullanımının omurganıza zarar verir. Bilgisayara/tablete eğilmekten kaçının.

– Hareketsiz kalmayın, az hareket omurga çevresi kaslarınızı güçsüzleştirir. Aynı pozisyonda uzun süre hareketsiz kalmayın.

– Fazla kilolarınızdan kurtulun, hatta ideal kilonuzda olmaya çalışın.

– Sigara disklerin yapısını bozar, sigara içenler omurga hasatlığına meyillidir, sigaradan uzak durun.

– Omurganızı her zaman sıcak tutmaya dikkat edin, terledikten sonra soğuğa çıkmayın. Klima önünde durmayın, otomobil camından sürekli rüzgar almayın.

Son Haberler

Verimlilikte Devrim Yaratan Teknoloji: PETRONAS Syntium Next Gen

PETRONAS Syntium Next Gen, modern motorların sıcaklıkla başa çıkma mücadelesinde öncülük ediyor. Günümüzde motorlar, yüksek sıcaklıkların yol açtığı depozit...

Diğer Haberler